Izazov – Knjiga koja je osvojila nagradu

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga koja je osvojila nagradu

U drugom broju našeg fanzina Chat Noir pripremili smo vam pregled međunarodnih žanrovskih nagrada s polja znanstvene fantastike i fantazije. Za ovu kategoriju izazova predstavljamo vam na izbor triju knjiga koje su osvojile neke od najutjecajnijih žanrovskih nagrada. I dok neke s popisa nagrađenih knjiga još uvijek ne nalaze svoje prijevode na hrvatski, mi smo se potrudili pronaći nagrađene knjige koje imaju svoj prijevod na hrvatski, a možda su vam iz nekog razloga promaknule.

Magle Avalona fantastična je kvadrilogija američke autorice Marion Zimmer Bradley. Nagradu Locus za najbolji fantastični roman prva knjiga serijala osvojila je sada već davne 1984. godine. Tema ovih knjiga legenda je o kralju Arthuru. Priča je isprepletena magijom i intrigama i u dobro poznatu legendu udahnula je novi život. Za autoricu se navodi kako voli u svoja djela uključiti feminističku notu, pa je tako priča ispričana iz perspektive ženskih likova.

Ova četiri romana možete čitati i na hrvatskom u izdanju Izvora.

Kutija u obliku srca prvi je roman američkog autora Joea Hilla. Joe Hill sin je Stephena Kinga i poput svoga oca nadaren je u pričanju fantastičnih priča s elementima horora. Ovaj roman osvojio je više nagrada od kojih želimo izdvojiti nagradu Bram Stoker za 2007. godinu. Priča je to prepuna ekscentričnih likova od kojih radnju nosi oronula rock zvijezda Judas Coyne koji je pravi kolekcionar mračnih kurioziteta i ne može odoljeti kada mu netko ponudi prodati duha. Zbog intenzivnih opisa scena iz života pravog rokera, te horor elemenata ovaj roman preporučujemo zrelijoj publici.

Čitati ga možete na hrvatskom u izdanju Algoritma.

Sluškinjina priča knjiga je kanadske autorice Margaret Atwood. Bila je nominirana za više nagrada uključujući i Man Booker Prize, a osvojila je nagradu Arthur C. Clarke 1987. Ovaj distopijski roman iz osamdesetih nalazio se i na listama zabranjenih knjiga zbog “eksplicitnih” i “anitreligioznih” tema. Ova živopisna i zastrašujuća vizija ne tako daleke budućnosti duboko je promišljena moralna priča koju vrijedi pročitati.

Ovu knjigu na hrvatskom možete čitati u nešto starijem izdanju Globusa.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom fantastičnom romanu koji je osvojio nagradu ili priznanje.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za fantastičnu knjigu o odrastanju.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr