Vampire: The Eternal Struggle – European Championship Qualifier Osijek

Vampire: The Eternal Struggle, izdana kao Jyhad u svojoj prvoj iteraciji ili “Limited” ediciji i često skraćena kao VTES, V:TES ili V:tES, je sakupljačka kartaška igra za više igrača postavljena u World of Darkness. Izdana je od strane White Wolf Publishing.

Igru je dizajnirao 1994. Richard Garfield i početno izdavao Wizards of the Coast i bila je treći CCG ikada napravljen. Kao Garfield-ov prvi nastavak popularne Magic: The Gathering sakupljačke kartaške igre, htio je dokazati da je ovaj žanr posjeduje isti potencijal za različitost kao i igre na ploči. U 1995. igra je promjenila ime iz Jyhad u Vampire: The Eternal Struggle da bi se približila svima i distancirala sebe od islamističkog naziva. Poslije 1996. i Sabbat dodatka, Wizards of the Coast su napustili igru, te je u 2000. White Wolf preuzeo razvoj. Uz Magic: The Gathering je jedna od najstarijih sakupljačkih kartaških igara u povijesti.

White Wolf je objavio da će Vampire: The Eternal Struggle prestati sa proizvodnjom 10. Kolovoza, 2010.

Richard Garfield je izjavio da njegovo iskustvo sa Magic: The Gathering sakupljačkom kartaškom igrom mu je pomoglo da dizajnira igru. U intervju koji je objavio Robert Goudie, Garfield posebno obraća pažnju na aspekt pravila za više igrača (3+), te manjak *kartica zemalja* i mehanizam za povlačenje karata (karte bi se odmah povlačile da bi zamjenile odigrane).

VTES se još uvijek igra. Iako službeno nije bilo već 4 godine nikakve expanzije od strane White Wolf-a izdana je još jedna edicija od strane entuzijasta sa VEKN. Velika grupa igrača diljem svijeta još uvijek održava turnire, nacionalna, kontinentalna te interkontinentalno prvenstvo.

U Osijeku zajednica je organizirala na čelu sa Kočiš Denešom kvalifikacije za europsko prvenstvo 24. kolovoza 2014. Uz goste iz Mađarske i Srbije te domaćih igrača ukupno je nazočilo 16 igrača. Pobjednik je na kraju bio odlučen na finalnom stolu od 5 igrača te ga je uz diplomaciju osvojio Đorđe Bjelajac iz Srbije.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.