Igra na dan – Clank!: A Deck-Building Adventure

Clank!: A Deck-Building Adventure

U drugom tjednu kolovoza predstavit ćemo neke od društvenih igara koje za temu imaju razna avanturistička istraživanja. Ljeto nije samo vrijeme za izležavanje na plaži, pa ako ste avanturističkog duha, neke od ovih tema i igara mogle bi vam biti zanimljive. Speleološka istraživanja odnose se na istraživanja špilja i jama. Napomenut ćemo kako ne postoji potpuni popis svih špilja i jama u Hrvatskoj, ali se zato neke od najvećih i najpoznatijih mogu posjetiti većim dijelom godine. Više od polovice popisanih špilja i jama nalazi se u predjelu velebitskog gorja. Na slici je primjer jedne vrlo popularne turističke atrakcije špilja Iwaya u Japanu u samoj blizini Tokija. Marketinškim akcijama poput tematskih izložbi i događanja u ovim vrlo pristupačnim špiljama organizatori su na dobar način uspjeli privući i educirati posjetitelje.

Društvena igra Clank!: A Deck-Building Adventure u vrlo kratkom je vremenu stekla velik broj obožavatelja. Kao što sam naziv govori, radi se o vrsti igre u kojoj igrači sastavljaju svoj vastiti špil kartica za igranje. Igrači se natječu u istraživanju i skupljanju vrijednoga blaga navigirajući kroz raznolike špilje i podzemne građevine. Zbog iznimne popularnosti, igra je u nepune dvije godine doživjela dva dodatka: Clank!: Sunken TreasuresClank!: The Mummy’s Curse, dok je najnoviji niz dodataka – Clank! Expeditions: Gold and Silk najavljen do kraja godine.

Osim što igrači moraju ugrabiti vrijedno blago, trebaju biti i dovoljno oprezni da ne privuku pažnju čuvara blaga koji je nerijetko neka vrsta mitskog čudovišta. Dodatan izazov istraživanju su takozvane Clank kockice, koje predstavljaju buku koju stvaraju istraživači. Uz velik broj promotivnih kartica i različite scenarije, ova igra nudi sate zabave i stoga ne čudi što se nalazi pri samom vrhu ljestvice najpopularnijih igara na stranici BoardGameGeek.

Clank!: A Deck-Building Adventure izašao je na tržište 2016. godine i jedna je od najpopularnijih igara američke tvrtke Renegade Game Studios. Glavni dizajner igre je Paul Dennen. Očekivano trajanje igre je do sat vremena, a zbog jednostavne mehanike pogodna je i za igranje u krugu obitelji s djecom od osam i više godina. Iz originalne igre izvedena je i tematski druga igra Clank! In! Space! za ljubitelje svemirskih tema. Broj igrača za ovu igru je od dva do četiri.

Broj igrača: 2-4

Očekivano vrijeme igranja: do sat vremena

Preporučeni suigrači: igra za djecu 12+ i odrasle

Clank!: The Mummy’s Curse