Prijedlog za čitanje četvrtkom – Fondacija

U prvom izdanju nove rubrike “Prijedlog za čitanje četvrtkom” donosimo kao preporuku jedan od legendarnih klasika spekulativne fikcije

ISAAC ASIMOV – FONDACIJA

Djelo američkog autora ruskog porijekla Isaaca Asimova. Rođen 1920. u bivšem SSSR-u, Asimov je bio profesor biokemije na sveučilištu u Bostonu. Njegova svestranost očituje se u opsegu njegova opusa – od mogućih 10 kategorija Deweyjevog decimalnog sustava, Asimov je objavljivao djela koja su pripadala u čak devet kategorija. Za života je smatran jednim od trojice velikana znanstvene fantastike uz bok Robertu A. Heinleinu i Arthuru C. Clarkeu. Umro je u New Yorku 1992. godine.

Fondacija je izdana kao niz kratkih priča u časopisu Astounding Magazine u periodu od 1942. do 1950. i tek je 1951. objedinjena i izdana kao knjiga. Već 1952. i 1953. izlaze nastavci Fondacija i Carstvo, te Druga fondacija. Ove tri knjige sačnjavaju originalnu trilogiju Fondacije. Skoro trideset godina nakon izlaska originalne trilogije autor, na nagovor izdavača, objavljuje još četiri romana u serijalu, od čega je radnja dvaju odvija prije originalne trilogije, a dvaju nakon.

Da se radi o iznimnom književnom ostvarenju potvrdila je i nagrada Hugo iz 1966. godine za kategoriju Najboljeg serijala svih vremena (“Best All-Time Series”). Ova kategorija dodjeljena je samo jednom, a drugoplasirana bila je serija Gospodar prstenova svima dobro poznatog Tolkiena.

Radnja romana proteže se kroz stoljeća, a vodilja i poveznica je teorija znanstvenika matematičara Harija Seldona da uz pomoć matematike možemo predvidjeti ljudsko ponašanje i budućnost. Uz pacifističke teze poput: “Nasilje je zadnje utočište nesposobnih” i “Nikad nemoj dopustiti da te tvoje shvaćanje morala spriječi da učiniš ono što je u redu” ovaj roman nudi mnoštvo tema za razmišljanje.

Dostupan u hrvatskom prijevodu i lokalnoj knjižnici, prvi roman serijala ima svega dvjestotinjak stranica i prava je poslastica za sve ljubitelje SF žanra.

14572149_10154567056846613_6377367381627853083_n

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.