Izazov – Knjiga o odrastanju

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga o odrastanju

Priče o odrastanju rado čitaju djeca ali i odrasli. Bilo da se radi o fantastičnoj priči ili životnoj drami priče o odrastanju neizostavno predstavljaju životno putovanje kroz koje svi prolazimo. Ako ste jedan od onih koji još uvijek uživaju u svojem putovanju neovisno o godinama sigurni smo da imate više fantastičnih priča o odrastanju kojih se rado sjećate ili ih pak rado iznova isčitavate. Pripremili smo vam nekoliko primjera priča o odrastanju sa fantastičnim elementima. Neke priče će vas možda ganuti ali svaka će zasigurno unijeti čaroliju u vaše čitanje.

Jedna od klasičnih priča o odrastanju koju su neki čitali a mnogi i gledali na malim i velikim ekranima zasigurno su Narnijske kronike irskog autora C. S. Lewisa. Radi se o fantastičnom serijalu od sedam knjiga. Knjige su prvi puta izdane pedesetih godina dvadesetog stoljeća i prikazuju povijest fantastičnog svijeta Narnije od njezinog začetka do njezinog kraja. U knjigama su uglavnom djeca centralni likovi s misijom zaštite Narnije i prijestolovanja.

Preporučen redoslijed čitanja dao je sam autor: Čarobnjakov nećak, Lav, Vještica i ormar, Konj i njegov dječak, Kraljević Kaspijan, Plovidba broda Zorogaza, Srebrni stolac, Posljednja bitka.

Ako ste ikada kao dijete zamislili kako je vaš ormar zapravo portal za neki drugi čarobni svijet predlažemo da pročitate neku knjiga iz serijala Narnijskih kronika. A ako niste jedan od sretnika koji mogu vidjeti čaroliju kućnih ormara onda je kranje vrijeme da se bacite na čitanje ovih knjiga.

Svih sedam knjiga dostupno je na hrvatskom jeziku u izdanju  nakladničke kuće Golden marketing.

Knjiga izgubljenih stvari je priča o dvanaestogodišnjem dječaku Davidu koji voli knjige. Dok se njegov svijet naglo mijenja, Davidu knjige počinju šaptati i on biva uvučen u jedan bajkovit svijet. Ova maštovita priča prikazuje glasno kucanje odrastanja na vrata psihe jednog dječaka. John Conolly je irski autor inače poznat po svojim kriminalističkim romanima za odrasle i ovim izletom u fantastični žanr unio je i ponešto strašnijih elemenata. Davidove avanture pretaču se u jednu pravu bajku s već poznatim likovima poput Snjeguljice i patuljaka, ali i raznih mitoloških bića. Mnogi fantastični likovi povezani su s osobama iz Davidovog života pa je stoga roman prepun simbola.

Ovu fantastičnu knjigu možete čitati na hrvatskom u izdanju Profila.

Vječni Tuckovi autorice Natalie Babbitt priča je o vječnom životu i što on sve donosi sa sobom. Ova kratka knjižica ima svega stotinjak stranica a već je nekoliko puta bila ekranizirana kao film i uspješan mjuzikl. Desetogodišnja Winnie glavni je protagonist u priči koja na suptilan i maštovit način progovara o pitanjima života, smrti, o relativnosti sreće i prirodnih ciklusa. Shvaćanje ovih temeljnih pojmova sastavni je dio odrastanja i mnogi odrasli zamislit će se nad temama koje nudi ova knjiga.

Ova knjiga dostupna je na hrvatskom jeziku u izdanju Algoritma.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom fantastičnom romanu o odrastanju.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti posljednju kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za posljednju knjigu nekog serijala.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr