Izazov – Knjiga koja nema nastavaka

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga koja nema nastavaka

Veliki prigovor svih ljubitelja fantastičnih romana na hrvatskom zasigurno je kronični nedostatak prevedenih nastavaka. Da biste si skratili slatke muke čekanja, pozivamo vas da svoje vrijeme poklonite nekoj knjizi koja nema nastavaka. Fantastični žanr zapravo vrvi dobrim samostalnim romanima koje tek trebate otkriti. Da bismo vam pomogli u odabiru knjige za ovu kategoriju, evo nekoliko naših prijedloga.

Roman Circle autora Davea Eggersa kod nas je izdala Fraktura. Radi se o iznimno inteligentnom romanu spekulativne fikcije koji u stilu klasika Orwella i Huxleya iznosi ideju jednog svijeta ne tako dalekog ili nemogućeg. Circle je ime tvrtke koja je uspjela umrežiti milijarde ljudi zapanjujućom kombinacijom Big Brothera, Goolglea i Facebooka. Autor je u centar svega stavio glavnog lika s kojim se lako poistovijetiti i kroz čije oči i postupke čitatelj prati razvoj iz jednog svakidašnjeg života do krajnjih granica mogućeg. Ništa od navedenih radnji u ovoj knjizi nije nemoguće ili pak s drugog svijeta, ali intenzitet kojim se ruše granice osobnog vjerojatno će vas potaknuti na razmišljanje. Koja stranica ovog romana će vama biti tren za uzbunu ?

 

Redshirts autora Johna Scalzija jedan je od onih komičnih romana koji će se svidjeti svim ljubiteljima serijala Zvjezdane staze. Crvenokošuljaši je pojam koji se odnosi na sve “potrošne” epizodne likove koji se pojavljuju u serijalu. Obično vrlo brzo pogibaju ili nastradaju na neki način. Redshirts je njihova priča. Za njih odlazak na misiju uglavnom znači sigurnu smrt. Ta spoznaja i još neke druge postaju im kristalno jasne. Kako se s time nose, saznajte pročitavši ovu knjigu.

Za sada nema najave prijevoda.

Djevojka na navijanje bio je prvi roman talijanskog autora Paola Bacigalupija. Članovi žirija svih žanrovskih nagrada bili su toliko impresionirani da je roman odmah po izlasku dobio i nagradu Hugo i nagradu Nebula. Za sve one koji su nedavno komentirali kako se radnja većine fantastičnih romana odvija uglavnom na američkom tlu evo jednog romana koji nudi promjenu. Ovaj futuristički roman vodi nas u svijet 23. stoljeća Tajlanda. Roman čija se radnja može opisat kao biopunk uradak s idejom hrane i kalorija kao najvrijednijih platežnih sredstava. Zavjere i bioterorizam obećavaju napetu radnju i puno akcije.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom fantastičnom romanu koji nema nastavaka.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu čija je radnja smještena u prošlosti.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr