Recenzija – Moć albiura

U naš čitateljski izazov za 2016. uspjela sam uklopiti knjigu Moć albiura autorice Darie Keršić za kategoriju domaćeg autora. Radi se o fantastičnom romanu za mlade i ovo je prva knjiga najavljene serije Saga albiurana. Budući da se trudim ne unositi u ovu recenziju detalje koji bi čitatelju pokvarili užitak čitanja, o radnji ću probati istaknuti dovoljno da zainteresiram potencijalne čitatelje bez previše otkrivanja.

Izuzetno mi se svidio način na koji je autorica pokušala iskoristiti domaći teren – radnja se događa u Hrvatskoj. Početak priče kreće iz Istre, pretežito Pule i prati glavnu junakinju Loretu. Autorica je kroz priču o borbi dobra i zla predstavila neke nadasve zanimljive likove. Paleta likova koja uz obične smrtnike uključuje anđele, demone, samog Sotonu koji inzistira da ga se oslovljava s Toni te mnogo bića koja šuruju i s jednima i s drugima svjedoči o bogatoj mašti autorice.

U samom početku mi je bilo pomalo teško ufurati se u priču o maturantici koja se nalazi na životnoj prekretnici koji fakultet upisati, ali me vrlo skori fantastični zaplet zaintrigirao. Loretin svijet i život upravo je klišejizirano savršen prije nego krene lavina zagonetnih događaja koje autorica većinom samo daje naslutiti. Za ljubitelje romantičnih zapleta tu je nekoliko ljubavnih trokuta i moram priznati da me kemija među likovima nije razočarala.

Imam ponešto rezervacija prema dijalektu istarskoga kraja tako da me sam jezik romana s vremena na vrijeme odbijao, ali to je stvar osobne preference. Budući da se radi o likovima na domaćem terenu, izbor imena za likove bio je dobar jer inače, koliko god priča bila zanimljiva, loš izbor imena likova meni je totalni promašaj za cijelu knjigu. Žanrovski ovaj roman za mlade ubrojila bih u urbanu fantastiku. Sa svega dvjestotinjak stranica roman se čita brzo i sama radnja nakon pomalo sporog početka donosi dovoljno zapleta da održi čitateljevu pažnju na zavidnoj razini.

Budući da se radi o knjizi koja je uvod u cijeli jedan serijal, sami likovi vrlo su dobro postavljeni i sviđa mi se kako imaju više dimenzija. Iako se radi o borbi dobra i zla u priči ima dosta prostora za manevriranje onih čiji svijet nije crn ili bijel. Takva karakteristika likova najviše se očituje u anđelima, koji nisu uvijek dobri, i demonima, koji nisu sasvim zli. Veselilo bi me pročitati nastavak ovog serijala jer sam pronašla više likova čiji bih rasplet i priču željela saznati.

Svidjelo mi se: zanimljivi likovi, dobra knjiga domaćeg autora, brzo se čita, ljubavni trokuti na izbor.

Nije mi se svidjelo: dijalektizmi kojima se koriste neki likovi, upitno vrijeme izlaska nastavka.

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.