Izazov – Bajka prepričana na malo drugačiji način

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Bajka prepričana na malo drugačiji način

Postoje neke bajke uz koje odrastaju djeca u raznim dijelovima svijeta. Među najpoznatijim bajkama su bajke braće Grimm, Andersenove bajke te one Charlesa Perraulta. Mnogi autori odlučili su se tim već dobro poznatim bajkama odjenuti novo ruho i prepričati priču iz nekog drugog kuta ili perspektive lika koji u prvoj verziji prema njihovom mišljenju nije dobio priliku za ispričati svoju stranu priče. Na taj način dobijamo neke nove bajke s nekim novim junacima.

U ovoj kategoriji pozivamo vas da probate pročitati neko fantastično djelo nastalo prema bajkama. I ovoga puta donosimo vam nekoliko prijedloga koji bi vam mogli dati inspiraciju za odaziv na naš Književni izazov.

Između dva svijeta ili u originalu Splintered autorice A.G.Howard kod nas je preveo Lumen. Autorica je odlučila odati počast Alisi u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Kao i svaka pošteno prepričana bajka i ova vam otkriva neke detalje koje bi u dječjoj verziji možda bile preskočene. Ova Alisa zove se Alyssa i potomak je originalne koja je nadahnula priču. Alyssa je nasljedila obiteljsku kletvu zbog koje čuje kako joj cvijeće i bube pričaju i šapuću, detalj zbog kojeg joj je majka završila u državnoj ustanovi. Alyssa je junakinja ovog romana za mlade čije se avanture odvijaju u puno mračnijoj varijanti zemlje čudesa.

Hoće li uspjeti ne samo sačuvati vlastiti razum dok pokušava probuditi uspavanu čajanku, nego i isušiti cijeli ocean suza originalne Alise i tako spasiti svoju obitelj?

Pročitajte pa saznajte!

Krvava odaja, zbirka je priča autorice Angele Carter koja obrađuje neke od najpoznatijih bajki za djecu. Svim bajkama u ovoj zbirci dodana je mračnija nota, a autorica je svojim provokativnim interpretacijama često dovodila u pitanje muško-ženske odnose današnjice. Neke od bajki u ovoj zbirci dugačke su svega stranicu ili dvije, ali ima ih i dužih. Dok su mnoge izvođene u raznim kazališnim interpretacijama, najpoznatija je Vučja družina (In the Company of Wolves) prema kojoj je 1984. Neil Jordan snimio film.

Karnalni kolorit i upečatljive scene čine ovu zbirku bajki lišenih klasičnih pedagoških pouka koje nam prenose dobro poznate dječje verzije. Čitati s pažnjom i bez predrasuda!

Serijal Five Hundred Kingdoms autorice Mercedes Lackey niz je knjiga bajkovitog sadržaja. Sve se temelje na pojedinim dobro poznatim dječjim bajkama u kojima glavne heroine odmah u startu susreću probleme i prepreke koje njihove tradicionalne istoimenice ne mogu niti zamisliti. Pa tako inače bespomoćne princeze i princezice moraju zasukati rukave i pohvatati konce vlastite sudbine. Ove romansirane interpretacije tretirat će neke od primarnih teza svih bajki: postoji li za svaku princezu princ, kralj uvijek ima posljednju riječ, maćehama ne treba vjerovati…

Doza šećera za sve koji vole slatko i izazov za sve kojima je teško gledati kroz ružičaste naočale.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekoj novoprepričanoj bajki.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za kratku priču.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr