Izazov – Knjiga koju ste već jednom pročitali

Predstavljamo slijedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga koju ste već jednom pročitali

Svi mi imamo knjige koje rado čitamo i kojima se rado vraćamo. Neke knjige zahtijevaju više od jednog čitanja. Nije isto čitamo li knjigu prvi puta kao dijete ili petnaesti puta u krizi srednjih godina. Koji god bio vaš razlog za ponavljeno čitanje ovdje možete iskoristiti priliku i pohvatati sve one stvari koje ste možda već zaboravili ili ste ih prilikom prvog čitanja propustili.

Evo nekoliko primjera knjiga koje ste možda poželjeli ponovno pročitati.

Ako je vjerovati internetskim popisima lektire, djela slavnoga Julesa Vernea čitaju djeca u petom razredu osnovne škole. Koliko ste zapravo čitali i shvatili što je pisac htio reći kada ste ga i sami imali prilike čitati kao lektiru, nećemo dovoditi u pitanje, ali upravo vam njega nudimo kao prijedlog za ponovno čitanje. Bilo da se radi o Putu u središte zemlje ili Putu oko svijeta za 80 dana ili 20000 milja pod morem, svi se slažu kako je Jules Verne bio čovjek ispred svoga vremena. U svojim knjigama koje datiraju od sredine devetnaestog stoljeća – znači od 1850 do 1880, opisao je mnoge izume i tehnologiju koje tek počinjemo koristiti.

Vodič kroz galaksiju za autostopere tetrologija je koja će svakog čitatelja natjerati na razmišljanje o britkim izmjenama u životu jednog ne pretjerano ambicioznog Arthura Denta. Ova komedija apsurda natjerat će vas na ponovno razmišljanje o životnim prioritetima.

Zašto odabrati baš ovu knjigu za ponovno čitanje?

Osim što bi vas mogla potaknuti na iščekivanje Dana ručnika, odgovor je 42.

Bilo da ste jedan od onih koji su otkrili serijal Pjesma leda i vatre još u vrijeme kada je G. R. R. Martin gostovao u Hrvatskoj ili ste se priključili tek kada je krenula opća pomama zbog snimanja serije Igra prijestolja u Lijepoj našoj, ovo je jedna od knjiga fantastičnog žanra za koju mnogi tvrde da su je pročitali. S obzirom na veoma nostalgičnu najavu nove sezone serije, predlažemo da ponovno pročitate prvu knjigu serijala o kojem već i vrapci na granama sve znaju.

Pročitati ponovno svih 800+ stranica?

To se zove izazov 🙂

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekoj knjizi koju ste odlučili ponovno pročitati.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu koja je inspirirala animiranu ekranizaciju.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr