Izazov – Knjiga koja je izašla samo u elektroničkom obliku

Predstavljamo slijedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – knjiga koja je izašla samo u elektroničkom obliku

Prve kritike na naš izazov krenule su upravo zbog ove kategorije. Mnogi od nas su tradicionalisti kojima je slovo na papiru uvijek draže od buljenja u zaslon računala ili raznih elektroničkih naprava na kojima se elektroničke knjige mogu čitati.

Za početak da objasnimo zašto izbor ove kategorije. Neki od najpopularnijih autora današnjice susreli su se s mnogostrukim odbijanjima i poteškoćama kada su pokušali obaviti svoja fantastična djela. Evo samo nekoliko primjera knjiga, koje su nakon skromnih početaka u elektroničkom obliku, postale svjetski hitovi koji su objavljeni i na hrvatskom.

Za ovu kategoriju možete odabrati bilo koju knjiga koja nije do sada izašla u tiskanom obliku. Možete ih pronaći preko raznih aplikacija i internetskih stranica. Bilo da se radi o fan fictionu na raznim forumima ili bazama podataka ili pak knjizi koju je autor sam lansirao putem mnogih alata za samoobjavljivanje. Internet je prepun fantastičnih priča koje čekaju svoje čitatelje.

Evo nekoliko mjesta na kojima možete pronaći djela za kategoriju…

Ako vam strani jezici nisu problem, ovo je savršeno mjesto za nabavku dobrih i onih malo manje dobrih fantastičnih uradaka neafirmiranih autora iz cijeloga svijeta. Ono što je potrebno za čitanje je registracija na Amazonu i  preuzimanje Kindle-aplikacije na uređaj po vašoj želji (računalo, smartphone, razne vrste prijenosnih tablet uređaja,..)

Ono što želimo napomenuti je da su sve do sada navedene radnje potpuno besplatne i legalne. Uz naravno hitove i ostale elektroničke knjige koje možete kupiti putem ove aplikacije, na izboru vam je velika količina elektroničkih knjiga koje su putem Amazonovih alata za samoizdavanje autori odlučili distribuirati svijetu. Neke su potpuno besplatne, dok se neke naplaćuju.

Česta je pojava potpuno besplatnih knjiga – paketa kratkih priča raznih autora.

Tor je američki izdavač osnovan 1980. godine i profilirao se u izdavanju znanstveno fantastičnih djela. Na svojoj stranici redovito nudi besplatna izdanja i ulomke nekih već renomiranih autora. Vrlo je koristan izvor za svakog ljubitelja fantastičnih priča na engleskom.

Sam izbor je širok i može se pretraživati prema najpopularnijim fantastičnim podžanrovima. Pri izboru za naš Izazov molimo vodite računa da knjiga nije objavljena u bazi zato što je tiskana inačica rasprodana i da se radi o priči koja već nije negdje objavljena 🙂

Prema nekim procjenama trećina web-sadržaja vezana za knjige upravo je fan fiction. Fan fiction je bilo koji oblik djela inspiriranog knjigama, televizijskim serijama, glazbom ili filmom. Radi se o sadržajima kojeg stvaraju i obajvljuju obožavatelji originalnih djela. Fan fiction baze podataka i društvene mreže većinom su siva zona interneta. Neiscrpan su izvor priča svih vrsta i u njima se lako izgubiti. Navodimo vam samo neke od najpopularnijih i najaktivnijih. Dok je većina potpuno besplatna, ima nekoliko iznimki. Neki od poznatijih društvenih portala poput Goodreadsa i Devianarta imaju svoje inačice fan fiction ponude i njih vam nećemo posebno predstavljati.

Tko voli, neka izvoli 🙂

Fanfiction.net

S pričama na preko trideset jezika, Fanfiction.net smatra se najvećom bazom ove vrste. Ovdje možete pretraživati i priče na hrvatskom jeziku. Ovdje možete naći priče svih vrsta i tema od kojih je samo s tematikom Harryja Pottera preko 650 000. Treba napomenuti da je zbog određenih problema s autorskim pravima uredništvo stranice zabranilo sadržaje sa stvarnim poznatim osobama.

Kindle Worlds

Jedna od mlađih fan fiction platformi nastala je 2013. godine pod okriljem Amazon korporacije. Uveli su nekoliko novina na polju fan fictiona i interneta. Prva je da su svi sadržaji koji se nude unutar legalnih licenci i kao takvi njihovi autori ovim putem mogu zaraditi za svoja djela. Neke od licenciranih franšiza koje su uključena možete vidjeti na slici ispod.

Wattpad

Ovo je jedna od najpopularnijih fan fiction baza koja prema podacima za pristupe s mobilnih uređaja bilježi preko 10 milijuna čitatelja mjesečno. Fan fiction nije jedina kategorija koju nudi, ali ovdje temama prednjače priče o raznim poznatim ličnostima, glazbenicima i stripovskim junacima. Najpopularnija priča je na temu grupe One Direction naslova With Your Love koja sama bilježi 19 milijuna čitanja.

Archive of Our Own

Poznat i po akronimu AO3, ovo je projekt kojeg održava Organization for Transformative Works. Potpuno je neprofitna i nekomercijalna baza koja se odlikuje tražilicom na kojoj bi mnogi pozavidjeli. Još uvijek se nalazi u beta verziji i da bi se mogli koristiti svim mogućnostima potreban je poziv od nekog već registriranog člana. I bez posebnog statusa moguće ju je pretraživati i čitati sadržaje.

Feedbooks

Tehnički, ovo je online-knjižara koja nudi servis objave i preuzimanja originalnih priča. Vrlo je dobro adaptirana i podržava većinu korištenih formata za elektroničke knjige. Najpopularnije teme su Batman, Harry Potter, Percy Jackson i Narnia.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i da korištenje nekog od navedenih izvora nije nužno. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom izvoru elektroničkih knjiga ili podijelite s nama svoju vlastitu elektroničku priču.

Kategorija s knjigom koja je isključivo u elektroničkom obliku vjerojatno je za neke najizazovniji dio našeg izazova – hoćete li se odazvati?

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu vašeg najdražeg autora.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr