Bundeva za Noć vještica

halloween_angry-jols-x3

Prošle smo godine u našem časopisu Chat Noir imali članak o Halloweenu ili Noći vještica. Ove godine donosimo članak o bundevama koje su simbol te lude noći.

Prije toga kratki podsjetnik. Običaj slavljenja Halloweena pronalazimo još kod starih Kelta koji su u noći 31. listopada slavili praznik kraja ljeta. Oblačili su šarenu odjeću i razne ukrase crne i narančaste boje simblizirajući tako smrt. Nadalje, noć 31. listpoada obično je bila noć punog mjeseca te je ujedno predstavljala i prolaz za duše mrtvih koje su posljednji put boravile na ovom svijetu. Ta noć simbolizirala je početak nove godine i umiranje stare. Kako su te noći prolazili i mrtvi, ljudi su u prozore svojih kuća stavljali izdubljenu repu kako bi se dobre duše znale vratiti kući, a zle bile uplašene i otjerane.

Priča o tome zašto dubimo bundeve započinje legendom o jednom Jacku.

Irska legenda.

Kovač Jack.

Jack je bio domišljat, ali i škrt. Vragu je ponudio svoju dušu u zamjenu za piće. Tako se vrag pretvorio u novčić da bi platio piće, a Jack ga je nasamario i stavio u džep u kojem je imao križ pa se vrag nije mogao izvući. Jack mu je rekao da će ga izvaditi iz džepa tek nakon što mu da još 10 godina života.

Vrag je pristao. Čekao 10 godina i napokon došao po Jackovu dušu. No, Jack je domišljat čovjek koji je imao 10 godina vremena smisliti kako opet nasamariti vraga. Ovaj put zamolio ga je da mu ubere jabuku sa stabla. Dok je vrag bio na stablu, Jack je na kori stabla nacrtao križ pa je vrag po drugi put ostao nemoćan pred Jackom. Nije se mogao spustiti sa stabla da ga uhvati i odvede.

I tako je Jack po drugi put nasamario vraga. Vrag ga je pustio i nije ga više tražio. Nakon što je Jack umro, nije mogao u raj zbog grešnog života, ali više ga ni vrag nije htio pa je bio osuđen na besciljno lutanje. Poslan je u mrak, a dobio je i žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu. Uzeo ju je i izdubio te u nju stavio žeravicu da bi mu osvjetljavala put. Tako je Jack (Jack O’Lantern) postao simbol proklete duše koja luta svjetovima.

Jedna druga legenda kaže da je Jack nasamario vraga tako što mu je ostavio bundevu izrezbarenu u obliku svoga lica i u nju stavio žeravicu kako bi ga uplašio, a nakon što je bio osuđen da luta između svijeta živih i mrtvih jedino mu je ta bundeva pokazivala put.

Nabavite bundevu i dobar nož i učinite ju što strašnijom.

Ovo je naših sedam prijedloga:

1halloween.pumpkin

2copy of IMG_0471

3Halloween-Pumpkin-Carving-Inspiration-29-640x568-580x514

 4a1827682910_3212cb880b_b

4drugi

5dragon-castle813

halloween-trick-or-treat

Bookmark the permalink.