Igra na dan – Dixit Odyssey

Dixit Odyssey

Društvena igra Dixit Odyssey dio je serijala igara Dixit, koji se prvi put pojavio 2008. godine. Dixit je obiteljska igra karticama koja se temelji na asocijacijama. Zbog inovativnog pristupa i popularnosti, godinama nakon izdanja osvajala je nagrade i priznanja. Glavna komponenta ove igre su maštovito oslikane kartice, stoga ne čudi kako je kroz desetljeće njezinog postojanja izdan velik broj dodatnih promotivnih kartica i cijelih paketa kartica. Dixit Odyssey je kao novinu unijela mogućnost igranja većeg broja igrača i ponudila nekoliko modusa igre, uključujući igranje u timovima.

Sama igra je jezično nezavisna, što ju čini izuzetno pristupačnom za nove igrače i sve generacije igrača. Svi igrači će dobiti određeni broj kartica sa slikovnim asocijacijama i svaki krug će jedan od njih odabrati karticu i izraziti asocijaciju koju s njom povezuje. Karticu će spustiti na sredinu površine za igranje licem prema dolje. Svi ostali igrači će od svojih kartica odabrati jednu koja je najbliža pojmu ili asocijaciji prvog igrača. Sve kartice će se zatim promiješati i postaviti uz ploču s bodovima prema broju igrača. Svi igrači osim prvoga će tada pokušati pogoditi karticu prvog igrača. Prvi igrač ne dobije nikakve bodove u slučaju da nitko nije pogodio njegovu karticu ili u slučaju da su svi pogodili njegovu karticu. Svaki igrač koji je pogodio karticu prvog igrača dobije određeni broj bodova. Igra se nastavlja dok jedan od igrača ne dođe do trideset bodova.

Na ploči za bodovanje igrače predstavljaju figurice drvenih zečića u odgovarajućim bojama. Kartice s asocijacijama su šarolike i, s obzirom na broj dodataka, moguće je pronaći izuzetno raznolike. Sve izdane Dixit kartice mogu se kombinirati u igri i sve su dizajnirane s dječjom publikom u vidu. S obzirom da ćete često htjeti odigrati više od jedne partije ove igre, predlažemo da razmislite o zaštiti kartica koje se stalno miješaju i dijele.

Dixit Odyssey

Dizajner igre Dixit, pa tako i verzije Dixit Odyssey, je Jean-Louis Roubira. Dixit Odyssey se na tržištu pojavio 2011. godine i relativno ga je jednostavno nabaviti i u nekim našim trgovačkim lancima. Cijeli serijal Dixit na tržište izbacuje francuska tvrtka Libellud. Namijenjen je za igranje u grupama od tri igrača na više, dok s inačicom Odyssey broj igrača raste na čak dvanaest. Dixit je obiteljska zabavna igra za djecu i odrasle čije je očekivano vrijeme trajanja oko pola sata po partiji. Za vizualni identitet igre je zaslužna Marie Cardouat, koja je sudjelovala na dizajnu igre od samog početka, ali su na raznim dodacima gostovali i drugi autori.

Broj igrača: 3 -12

Očekivano vrijeme igranja: oko 30 minuta

Preporučeni suigrači: igra za djecu 8+ i odrasle

Dixit Odyssey

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.