Igra na dan – Codenames

Codenames

Društvene igre koje pripadaju kategoriji “party” igara često su prvi susret novih igrača s modernim društvenim igrama. Društvena igra koja je broj jedan u ovoj kategoriji već godinama zove se Codenames. Radi se o igri namijenjenoj za ležernija druženja i veće skupine igrača. Igra se u dva tima, od kojih svaki ima glavnog špijuna i jendog ili više špijuna agenata. Cilj glavnog špijuna je, koristeći asocijaciju od ukupno dvije riječi – broj i imenice, navesti svoj tim na to da pogodi koje su od ponuđenih kartica s pojmovima njihov zadatak. Igra se igra s poljem kartica pet na pet, a u igri su još neutralne kartice i jedna čiji pogodak znači automatsku pobjedu suprotnog tima.

Codenames

Zbog iznimne popularnosti ove igre u zadnjih nekoliko godina na tržištu se pojavilo nekoliko inačica, pa tako ih tematski možemo pronaći: Codenames: Disney Family EditionCodenames: MarvelCodenames: Harry PotterCodenames: Deep Undercover. Ove je godine također izašla verzija Codenames XXL u većoj kutiji i s nešto većim karticama.  Svi navedeni naslovi imaju istu mehaniku igre, dok je tema prilagođena određenoj publici. Osim navedenih postoji verzija za samo dva igrača Codenames Duet, koja ima nešto drugačiju mehaniku i Codenames: Pictures koja donosi opciju slikovnih kartica pojmova. Dobra je vijest što je ova igra odnedavno lokalizirana i na hrvatski, što ju čini puno pristupačnijom domaćim igračima.

Codenames je moderna društvena igra čija popularnost ne jenjava od trenutka kada se pojavila na tržištu 2015. Originalna igra i njezine verzije nastavljaju dobivati nagrade i priznanja u raznim kategorijama. Iako se radi o igri koju je napravila češka tvrtka Czech Games Edition, neke od navedenih verzija teže je pronaći u europskim trgovinama društvenih igara. Ovogodišnja Codenames: Harry Potter za sada je ekskluziva nekih američkih trgovačkih lanaca i proći će nešto vremena prije nego se pojavi u ostalim trgovinama društvenih igara.

Igru je dizajnirao jedan od glavnih dizajnera za tvrtku Czech Games Edition – Vlaada Chvátil. Igra je namijenjena igranju u grupi do osam igrača i preporuča se za barem šest. Vrijeme trajanja igre ovisi o samim igračima i njihovoj investiranosti te jedna partija može trajati između petnaest minuta i pola sata. Dok je za neke inačice poput Codenames: Disney Family Edition predviđena dob igrača od djece predškolske dobi na više, u originalnoj igri Codenames je naznačena dob za stariju djecu i odrasle.

Broj igrača: 2 – 8

Očekivano vrijeme igranja: nešto više od 15 minuta

Preporučeni suigrači: igra za djecu 14+ i odrasle

Codenames