Igra na dan – Mask of Moai

Mask of Moai

Hrvatska je turistička zemlja s preko stotinu registriranih lokacija za ronjenje. Zagovaratelji pozitivnih učinaka ronjenja na zdravlje tvrde da mnogi ronioci zapravo nisu svjesni koliko je ronjenje dobro za njihovo zdravlje. Osim prednosti za fizičko zdravlje, bitno je napomenuti i antistresni učinak ronjenja. Ronjenjem se smatra ljudska aktivnost ispod vodene površine uz zadržavanje daha pri uronu ili uz uporabu autonomnog ronilačkog aparata. U veljači ove godine Budimir Šobat oborio je svjetski rekord u statičkom ronjenju na dah ostajući po vodom nevjerojatne 24 minute i 11 sekundi!

Društvena igra Mask of Moai reizdanje je igre Mask of Anubis iz 2016. godine. Igre se podudaraju u mehanikama a razlikuju u tematskoj podlozi. Obje igre imaju VR element kroz mobilnu aplikaciju koja je potrebna za igranje. U Mask of Moai igrači preuzimaju uloge članova fantastičnog drevnog naroda Moai koji je živio negdje na Pacifiku i jedini preostali trag njihove civilizacije danas je Rappa Nui – poznatiji kao Uskršnji otoci. Moai su štovali sveta stvorenja Rapa Rape. Igrači imaju za cilj istražiti stari hram pod vodom i pronaći preostala tri Rapa Rape.

Radi se o kooperativnoj igri u kojoj jedan igrač roni – stavlja masku s aplikacijom, i u virtualnoj stvarnosti istražuje podvodni hram opisujući ono što vidi ostalim igračima. Ostali igrači na temelju njegovog opisa grade minijaturnu repliku hrama i Rapa Rape. Igra ima element vremenskog ograničenja za igrače koji rone. Traje nekoliko krugova za vrijeme kojih se igrači izmenjuju u ronjenju i opisivanju podvodnog hrama. Nakon što su svi igrači opisali što su vidjeli potrebano je točno složiti lokacije u jedan cjeloviti podvodni hram.

Igra je osmišljena za igru dva do šest igrača i ne može se igrati bez aplikacije na mobitelu ili nekom sličnom uređaju. Aplikacija je besplatna i vizualno lijepo napravljena. Naracija u aplikaciji je na japanskom dok su na ekranu titlovi na engleskom. Osim kvalitetnih kartonskih i drvenih komponenti, igra sadrži i posudicu sa žutom masom za modeliranje koja je potrebna za izradu replika Rapa Rapa. Ova igra igračima pruža virtualni doživljaj te taktilne i mentalne izazove.  Mask of Moai izašao je prošle godine u produkciji japanske tvrtke GIFT10INDUSTRY. Dizajner igre je Takashi Hamada. Vrijeme igranja ovisi o broju igrača i težini koju odaberu a može trajati do oko sat vremena.

Broj igrača: 2-6

Očekivano vrijeme igranja: do sat vremena

Preporučeni suigrači: igra za djecu 10+ i odrasle

Mask of Moai