Igra na dan – Fungi

Fungi

Gljive rastu gotovo cijele godine i prisutne su kao vrsta u svim klimatskim područjima. Od oko 50 tisuća vrsta gljiva samo se dvjestotinjak smatra jestivima. Vrijeme rasta gljiva varira kroz godinu i, s obzirom na vremenske uvjete, mogu se primijetiti česta odstupanja u učestalosti rasta kroz godinu. U našim krajevima šest je vrsta gljiva koje se smiju komercijalno prikupljati: lisičice, vrganji, tartufi, puze, trubače i prosenjaci. Njihove prednosti su što ih ima u većim količinama te su prepoznatljive zbog postojeće tradicije gljivara i stoga ih nećete lako zamijeniti za neku nejestivu vrstu. Sezona vrganja i lisičica počinje već s prvim toplim danima prije ljeta. S gljivama ipak treba postupati s oprezom i u berbu povesti nekoga tko već ima iskustva sa snalaženjem u prirodi i prepoznavanjem vrsta.

Fungi je igra u kojoj igrači simuliraju šetnju šumom i beru gljive. Osim branja, igrači za cilj imaju skupljati što više istih vrsta gljiva i pripremiti ih u tavi. Od opreme, osim tave, možete imati i košaru koja povećava broj vrsta gljiva koje možete ubrati, a da bi vaša mala gozba u šumi sličila jelima iz Masterchefa na raspolaganju vam mogu biti ocat i maslac. Neke gljive donose više bodova, ali su zato rijeđe, dok se gilje ubrane noću posebno boduju. Za čeprkanje po šumskom podu potreban vam je dobar štap, pa će vam on pomoći da lakše dođete do gljiva koje želite.

Ova strateška igra karticama za dva igrača idealna je za ljubitelje prirode i zaljubljenike u šumske izlete. U igri postoje dva špila karata: dnevni od 84 kartice i manji noćni špil karata sa svega osam kartica. U igri je deset vrsta gljiva. Igrači setove od tri ili više kartica istih gljiva mogu pripremiti u tavi, što im donosi bodove na kraju igre. Kartice s gljivama također možete zamijeniti za kartice štapova koje vam daju stratešku prednost u odabiru novih kartica. Igra se nastavlja sve dok se dnevni špil karata ne potroši i tko ima najviše bodova u pripremljenim vrstama gljiva je pobjednik!

Ova mala igra namjennjena je igranju udvoje i očekivano trajanje je nešto više od pola sata. Izdana je 2012. godine od strane izdavača Two Lantern Games pod nazivom Morels, te još jednom 2014. u izdanju njemačke tvrtke Pegasus Spiele pod nazivom Fungi. U oba navrata dobila je nekoliko priznanja i nagrada. Dizajner igre i ujedno jedan od ilustratora je Brent Povis.

Broj igrača: 2

Očekivano vrijeme igranja: nešto preko pola sata

Preporučeni suigrači: igra za djecu 10+ i odrasle

Fungi