Izazov – Knjiga čija je radnja smještena u prošlosti

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga čija je radnja smještena u prošlosti

Znanstvena fantastika za mnoge je pojam koji se veže uz budućnost i tehnološka otkrića. Međutim, mnogi od ponajboljih romana toga žanra zapravo su pisani u prošlom vremenu. Mnogi od navedenih romana vizije su autora nekih prošlih vremena i odnose se na pomaknute interpretacije nekih drugih vremena. Neki od primjera koje ćemo vam predstaviti možda vam daju ideju za ovu kategoriju Izazova.

Man in the High Castle roman je legendarnog američkog autora Philipa K. Dicka. Roman koji je odmah po izlasku osvojio nagradu Hugo 1963. godine. Radi se o viziji alternativne povijesti koju je autor osmislio. Radnja je smještena u autorovo suvremeno doba, petnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, u 1962. godinu. To je vizija u kojoj su sile osovine – imperijalni Japan i nacistička Njemačka nakon trijumfa u ratu podijelile vlast nad Amerikom. Prošle godine krenula je i serijska adaptacija prema romanu i trenutno je u drugoj sezoni.

Premda je nastala u vremenu hladnog rata, ova knjiga distopijski je roman koji bi se mogao svidjeti svim ljubiteljima zavjera i dobrih krimića zbog sve sile stvarnih mjesta i osoba čija je priča u ovom romanu drugačija.

A Princess of Mars fantastični je roman autora i oca junaka Tarzana – Edgara Ricea Burroughsa. U prvoj polovici dvadesetog stoljeća ovaj je iznimno plodni pisac napisao skoro osamdeset romana. Priča romana A Princess of Mars prati konfederacijskog vojnika Johna Cartera koji se probudi na planetu Marsu. Ova planetarna avantura služila je kao inspiracija mnogim poznatim autorima znanstveno fantastičnog i fantazijskog žanra među kojima su i Jack Vance, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein te mnogi drugi. Disney je 2012. godine na stotu obljetnicu izdanja prve priče o planetu Barsoom izdao filmsku ekranizaciju s puno prilagođenijim sadržajem za sve mlađe gledateljstvo. Pozivamo vas da saznate koje su sve razlike između filma i knjige.

Klasična romantična priča Jane Austen poslužila je autoru Sethu Grahameu Smithu kao podloga za malo mračniju verziju naslova Ponos i predrasude i zombiji. Glavni akteri priče uglavnom su ostali isti. Od nepopravljive gospođice Bennet do naočitog gospodina Darcyja. U ljubavi su i dalje svi ponosni, a prema zombijima imaju i ponešto predrasuda. Inače osim ovog književnog klasika postoje obrade i još nekih tako da su tu za vaše čitateljsko zadovoljstvo: Abraham Lincoln: lovac na vampire, Android KarenjinaRazum i osjećaji i morska čudovišta itd.

Na hrvatski je ovaj roman preveo izdavač V.B.Z., a za one koji žele više izašao je i film prema knjizi koji je izašao početkom 2016. godine.

 

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom fantastičnom romanu čija je radnja smještena u prošlosti.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu autora iz Hrvatske.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.