Magic The Gathering – Osnove i Pauper format

Magic The Gathering svjetski je popularna kartaška igra koju proizvodi Wizards of the Coast i to od 1993. Danas se procjenjuje da igra ima preko 20 milijuna igrača. Karte se uvelike razlikuju u vrstama, bojama, efektima i rijetkosti. Osnova igre su takozvane Land karte koje proizvode manu, tj. glavni resurs za igranje svih ostalih karata, a postoji pet vrsta Land karata koji proizvode pet različitih boja mane.

Od ostalih vrsta karata najčešće su Creature karte te karte magije koje se dijele u kategorije stalne magije i prolazne magije. Creature karte čine osnovu napada i obrane svakog špila, a njihove posebne moći su različite od karte do karte i također su u pravilu ograničene bojama kojima karta pripada. Creature karte se lako prepoznaju po oznakama snage i izdržljivosti koje se nalaze u donjem desnom kutu svake creature karte.

Od karata magije najviše se koriste Instant karte koje se mogu igrati i za vrijeme protivnikovog kruga u svrhu ometanja protivnikovih planova, ali se isto tako mogu koristiti za vrijeme svog kruga. Sorcery karte se s druge strane mogu koristiti isključivo u igračevom krugu i to za vrijeme glavne faze. Obje vrste se nakon odigravanja smatraju iskorištenima te se u pravilu ne mogu ponovno iskoristiti, a njihovi efekti su trenutni i prolazni. Treća vrsta karata magije su Enchantment karte koje poput karata Creaturea ostaju u igri duže vrijeme.

U Magic the Gatheringu karte su još podijeljene i prema rijetkosti i to u četiri kategorije : Common, Uncommon, Rare i Mythic Rare. Common karte printane su u najviše primjeraka i u pravilu ih je vrlo lako nabaviti te su njihova vrijednost i tržišna cijena manja. Svaki sljedeći stupanj rijetkosti povećava vrijednost i tržišnu cijenu karte, iako su neke karte i starijih izdanja iznimka ovome pravilu. Iako su se Magic the Gathering pakiranja ponešto promijenila od njihovog nastanka, pakiranja se većinom sastoje od osam do jedanaest karata common rijetkosti, dvije do tri karte uncommon rijetkosti te jedne karte rare rijetkosti. Također u svakom pakiranju postoji 1:8 šanse da će rare kartu zamijeniti mythic rare karta. Rijetkost karte prepoznajemo po boji simbola seta koji je crni za common karte, srebrni za uncommon karte, zlatni za rare karte i narančasti za mythic rare karte.

Kako Magic skuplja sve više i više igrača, vrijednost i cijena karata, pogotovo onih rare i mythic rare rijetkosti u stalnom je rastu. Širenje popularnosti ne pokazuje znakove usporavanja te sve više i više turnira i događaja namijenjenih kartanju Magica se organizira u cijelom svijetu. Potražnja najpopularnijih karata s obzirom na njihovu količinu prouzrokovala je da aktivno kartanje Magica postane vrlo skup hobi.

S obzirom na porast cijene rijetkih karata nije čudno da Pauper format skuplja sve više poklonika. Kako interes za Magic raste mnogi ljudi su željni uživati u ovoj vrhunskoj igri ali ipak ne žele odvojiti veće količine novca na rijetke karte te se okreću Pauper formatu. Što je to Pauper ? Pauper je vrlo jednostavan format koji je nastao u online verziji Magic-a a njegova je glavna prednost njegova dostupnost širokom krugu igrača. Karte iz svih izdanja su dozvoljene u Pauper formatu dok god zadovoljavaju jedna osnovi uvjet – moraju biti Common rijetkosti. Pošto su common karte vrlo dostupne i znatno jeftinije velik broj igrača može uživati u ovom formatu. Jedini izuzetak je vrlo mala lista zabranjenih karata koja sadržava tek 9 karata.

Kako bi približili Magic the Gathering svim obožavateljima kartaških igara, od prošloga petka smo uveli kartanje Pauper formata kao stalni dodatak našem druženju na događanjima Clash of the Titans. Planirano i organiziranje turnira u Pauper formatu tijekom ovog ili sljedećeg mjeseca, koji će donijeti i neke lijepe nagrade u obliku MTG karata za najuspješnije igrače. Sve zainteresirane za Magic the Gathering pozivamo da nam se pridruže već ovaj tjedan na našem druženju Clash of the Titans u petak, a kako je bilo prošli tjedan pogledajte i sami 🙂

About Bruno Tomić

U ''slobodno'' vrijeme vodim D&D kampanje, carryam noobove u LoL-u i konzumiram srednje količine fast fooda i radler piva, ne nužno u navedenom redu. P.S - Beware of Slaven.
Bookmark the permalink.