Igra na dan – Onitama

Onitama i dodatak Sensei’s Path

Postoje moderne društvene igre koje su svojim mehanikama ili izgledom slične nekim tracionalnijim igrama poput šaha ili pak mahjonga. One u novom ruhu i modernom dizajnu mogu lakše uvesti novoga igrača u hobi jer su elementi za učenje prepoznatljiviji i samim time imaju veću šansu da će ostaviti pozitivniji dojam na novoga igrača. Jedna od takvih igara je i Onitama.

Onitama

Radi se o igri koja svojim mehanikama podsjeća na šah, ali je svojim modernim dizajnom privukla pažnju mnogih igrača. Od samog pakiranja, koje je u nešto manje uobičajenom formatu, do elegantnih figurica i podloge za igranje koja dolazi uz igru. Za igru je napravljeno nekoliko promotivnih kartica, dok je prošle godine izašao i prvi dodatak Onitama: Sensei’s Path. Za ovu godinu je najavljen još jedan dodatak, koji će osim dosadašnjih kartica uvesti i par novina u mehanike igre –  Onitama: Way of the Wind

Onitama: Way of the Wind – Preuzeto s BGG, autor slike Tony Gullotti

Onitama je apstraktna strateška igra za dva igrača koja se po popularnosti nalazi pri vrhu ljestvice igara BoardGameGeeka. Izdana je 2014. godine u produkciji japanske tvrtke Conception. U sljedećih nekoliko godina privukla je dosta pažnje na raznim međunarodnim sajmovima i izlaganjima društvenih igara te je dobila nekoliko nagrada i priznanja. Za dizajn igre zaslužan je Shimpei Sato dok su za inovativan dizajn zaduženi Jun Kondo i Mariusz Szmerdt. Očekivano trajanje igre je dvadesetak minuta, koje se ovisno o igračima i njihovim vještinama strategiziranja može malo produžiti. Igra koristi mehanike s vizualnim prikazima i prigodna je za igru djece od osam godina na više, dok će stariji igrači jednako uživati.

Broj igrača: 2

Očekivano vrijeme igranja: oko 20 minuta

Preporučeni suigrači: igra za djecu 8+ i odrasle

Onitama

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.