Knjige s naše police – Dune

Nakon dvotjedne pauze zbog putovanja na ovogodišnji sajam društvenih igara Essen Spiel 2017. nastavljamo s predstavljanjem knjiga sa naše police. Ovaj put odlučili smo se za knjige iz jednog od najpopularniji znanstveno-fantastičnih književnih serijala svih vremena – Dune, autora Franka Herberta. Prva knjiga tog serijala izdana je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća i nedugo zatim postala vrlo popularna franšiza. Originalna serija broji pet dijelova, ali je nakon autorove smrti 1986. godine izdano još četiri serijala knjiga koji se nadovezuju na svijet Dune. Dune je više puta prilagođen za male i velike ekrane. Postoji preko nekoliko video i društvenih igara sa temom Dune ili nekih njezinih dijelova.

U ovim pričama o međuzvjezdanom feudalnom društvu smještenom u nepoznatu budućnost mnogi poznati umjetnici pronalazili su inspiraciju. Teme sadržavaju višeslojno međudjelovanje politike, religije, ekologije, tehnologije i ljudskih emocija. Pješčani crvi i utjecaj “začina” postali su kulturološki poznate reference i izvan krugova ljubitelja djela Franka Herberta. Nakon prve knjige naslova Dune, slijedili su redom nastavci: Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune i Chapterhouse: Dune. Četiri serijala koji proširuju svijet zovu se: Prelude to Dune od ukupno tri knjige, Legends of Dune od ukupno pet knjiga, Heroes of Dune od dvije knjige i posljednja Great Schools of Dune od tri knjige, od kojih je posljednja Navigators of Dune izdana prošle godine (2016). Napisali su ih sin Franka Herberta, Brian Herbert i Kevin J. Anderson.

Serijal Dune preveden je na hrvatski jezik u izdanju Izvora, ali je do primjeraka knjiga dosta teško doći jer su rasprodani. Na polici našeg kluba nalaze se izdanja na engleskom jeziku i to kompletan originalni serijal Dune sa šest knjiga, te kompletan serijal Prelude to Dune i prva tri nastavka serijala Legends of Dune. Za sve koji su zainteresirani što se još nalazi na našoj polici možete pogledati na našu Goodreads policu – POLICA – ili obratiti nam se upitom putem stranice ili Facebook grupe.