Putovanje Essen Spiel 2017

Ove godine posjetili smo sajam Essen Spiel u Njemačkoj. Sajam je do sada svake godine polagano rastao u broju izlagača i posjetitelja, ali i broju dvorana u kojima se odvija. I ove godine je oborio nekoliko rekorda, počevši od preko tisuću novih igara koje su predstavljene posjetiteljima. U ovu brojku ulaze i prva izdanja dostupna u prijevodima na razne jezike, što se pokazalo iznimno bitnim elementom društvenih igara za europsku publiku zbog karakteristično velikog broja jezičnih skupina. Prvi put smo mogli zaigrati i kupiti igre izdavača iz Južne Koreje, Kine, Indonezije ili pak Japana. Amerika možda ima neke od najvećih događanja za okupljanje ljubitelja igara i znanstvene fantastike, ali Essen Spiel i dalje ostaje najveći sajam za sve koji rade u ekspanzivnoj industriji društvenih igara.

Sajam je trajao ukupno četiri dana, od kojih smo mi bili na prva dva. Pomislili biste kako bi nam dva puna dana od deset ujutro do sedam navečer bila dovoljna za sve što smo planirali, ali uvijek je ostalo ono nešto što smo tek kasnije primijetili da nam je promaklo. Za put smo se pripremali mjesecima unaprijed: od rezervacije smještaja u obližnjem mjestu Bochum do intenzivnih proučavanja najava novih igara. Za putovanje smo unajmili kombi koji je udobno smjestio osmero putnika.

Neki od nas su prije putovanja platili i naručili neke od popularnijih noviteta što se pokazalo mudrim potezom jer je već u prvih nekoliko sati sajma određenih igara ponestalo. Neki od izlagača imali su problema s dostavom igara; tako su na primjer Renegade Games Studio cijeli prvi dan imali svega par demo igara na cijelom štandu, dok je pošiljka igara za prodaju stigla tek drugi dan poslije podne. Drugi dan se situacija s rasprodanim igrama povećala do te mjere da bi po štandovima raznih izdavača stajao natpis s popisima rasprodanih igara. Imali smo primjedbe na količinu igara na engleskom koja je bila dostupna. Asmodee, koji je imao dvije velike trgovine u dvije najpopularnije sale na sajmu, pokrivao je nekoliko većih izdavača za englesko govorno područje poput Days of Wonder, Libellud ili pak Z-Man Games i već je prvi dan ostao bez igara na engleskom jeziku u skoro obje trgovine. Igara na njemačkom ili pak francuskom se moglo pronaći u velikim količinama.

Jedan od naših članova i sada već etablirani youtuber složio je nekoliko videa s našeg putovanja. Uratke možete pogledati na njegovom kanalu Life of a Boardgamer, a ovdje vam prenosimo prvi od vlog videa s putovanja.

Budući da je, od nas osmero koliko nas je išlo, čak šestero bilo na sajmu prvi puta, za svakoga je ovo iskustvo bilo novo i iznad svih očekivanja. Proveli smo 48 sati u svemu vezanom za drušvene igre. Družili smo se s nekim vrlo dragim ljudima. Vidjeli smo uživo prototipove igara koje tek trebaju izaći sljedeće godine, zaigrali smo neke igre koje su nas osvojile toliko da smo ugrabili i primjerak za ponijeti kući, a koliko smo tek igara donijeli kući još uvijek prebrojavamo. Evo kako je izgledalo preslagivanje igara u kombi nakon prvog dana sajma.

Zbog različitih interesa i svakodnevne gužve na sajmu većinu vremena smo bili razdvojeni u manjim grupama od dvoje ili troje i tako se vrlo često susretali po različitim salama sajma. Uređenost sala i profesionalnost osoblja bili su na zavidnoj razini unatoč ogromnoj gužvi. Za svaki dan smo posebno platili ulaznicu 15€, što je uključivalo nebrojena putovanja van sajma do parkiranog kombija radi utovara i ostavljanja teških vrećica – samo Gloomhaven je težak 10 kilograma!

I sami smo ostali iznenađeni koliko su nam ukusi različiti za društvene igre te koliko smo zapravo različitih igara donjeli. Kako su se dojmovi polako slegnuli ostaje nam puno sati igranja igara što je, morate priznati, slatka muka za svakog ljubitelja društvenih igara.

Osim igara na slikama, sa sajma smo donjeli i još nekoliko igara za drage prijatelje koji nisu mogli ići s nama. Naš plan za sljedeću godinu je uživati u sajmu sva četiri dana. Najviše se veselimo onim manjim egzotičnijim izdavačima s istoka čije igre nisu tako lagano dobavljive. Ozbiljno pripremanje počinje već početkom sljedeće godine i već se veselimo! Pozdrav s jednog od štandova koji su nam ostali u najdražem sjećanju – Game Brewer je belgijski izdavač koji je u ponudi imao piće dobrodošlice – belgijsko pivo i voćne sokove za one koji ne piju alkohol 🙂

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.