Knjige s naše police – Enderova igra

Enderova igra prva je knjiga u znanstveno-fantastičom serijalu američkog autora Orsona Scotta Carda. Idejna priča ovog romana pojavila se u sedamdesetima kao kratka priča u časopisu Analog Science Fiction and Fact. Budući da je autor bio izuzetno aktivan pobornik novih tehnologija i računala još od početka osamdesetih, ne treba čuditi kako je Enderova igra prvi roman u potpunosti izdan na mreži u sklopu američke tvrtke Delphi koja je jedan od prvih pružatelja mrežnih usluga za široku publiku. Kao knjiga izlazi 1985. godine, a nedugo za tim 1986. izdan je drugi nastavak Govornik za mrtve. Ovo je jedan od romana koji pred čitatelja stavljaju političko-moralne dvojbe, stoga ne čudi kako je autor odlučio osuvremeniti svoju priču 1991. prema političkim promjenama koje su se dogodile – primarno raspadom Sovjetskog Saveza i završetka Hladnog rata. Iste godine izlazi treća knjiga serijala Xenocide, a 1996. izdana je posljednja knjiga kvinteta Children of the Mind.

Roman Enderova igra osvojio je publiku i čitatelje brojnim nagradama i priznanjima. Osvojio je nagradu Nebula 1985. i nagradu Hugo 1986. godine. Vrlo brzo dospio je na mnoge liste najboljih romana i preporuka za čitanje. Enderova igra se nalazi i na listi preporučenoj za čitanje američke mornarice. Uz mnoštvo pozitivnih kritika bilo je i dosta polemike zbog moralnih dvojbi i opravdavanja nasilja u romanu. Autor je na komentare za filmsku ekranizaciju znao govoriti da je filmsku adaptaciju nemoguće napraviti zbog kompleksnosti radnje koja se odvija u psihi glavnoga lika, ali je 2013. godine ipak izašao film Enderova igra.

Radnja romana je smještena u budućnost u kojoj ljudi otkriju inteligentnu vrstu vanzemaljaca, što vrlo brzo dovodi do rata. Glavni lik je smješten u društvo koje je usvojilo pravila ograničavanja obitelji na dva djeteta, dok je Ender kao treće dijete anomalija dopuštena zbog potencijala i sposobnosti koje su pokazali njegovi stariji brat i sestra. Roman ne dopušta čitatelju predah od mnogih moralno upitnih situacija, nego vješto plete priču gdje se glavni lik vrlo brzo nalazi usred svemirskog ratnog konflikta.

Autor je kvintet knjiga Enderove sage proširio na još dva serijala knjiga Enders Shadow, koji prati radnju prve sage i First Formic War, čija je radnja smještena prije Enderove igre. Na hrvatski su prevedene samo prve dvije knjige serijala, dok ostale možete čitati samo na engleskom. Za sve koji su zainteresirani što se još nalazi na našoj polici možete pogledati na našu Goodreads policu – POLICA – ili obratiti nam se upitom putem stranice ili Facebook grupe.

 

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.