Knjige s naše police – StarCraft

Još jedan u nizu naslova sa naše police je serijal StarCraft. Od izlaska prve igre prije skoro dvadeset godina 1998. StarCraft je strateška znanstveno-fantastična vojna franšiza koja je osvojila mnoge ljubitelje video igara i znanstvene fantastike. StarCraft je obilježio industriju video igara i dao temelje za razvoj kompetitivnog esporta. Budući da se radi o znanstveno-fantastičnoj franšizi sa razvijenom mitologijom i intrigantnim nositeljima radnje ne treba čuditi da je izdano i nekoliko dosta uspješnih novelizacija s temom StarCrafta.

Pozadinska priča vodi nas stotinama godina u budućnost i na udaljene krajeve Mliječne staze gdje se sukob triju vrsta pretvara u galaktičko ratovanje. Postoji nekoliko novelizacija na temu svijeta StarCrafta koje su izašle kao samostalne knjige i nekoliko koje su izdane kao službeni serijal. Na našoj polici nalaze se prve tri knjige u seriji s temom StarCrafta i svemirskog ratovanja. Prva knjiga nosi naslov Liberty’s Crusade, a napisao ju je Jeff Grubb. Izdana je 2001. godine kao prva novelizacija i kao radnju donosi prvu kampanju igre StarCraft iz perspektive novinara Dannyja Libertyja. Druga knjiga se zove Shadow of the Xel’Naga, a napisao ju je Gabriel Mesta. Gabriel Mesta je zapravo pseudonim autora Kevina Andersona, a radnja otkriva poveznice između StarCrafta i ekspanzije BroodWar. Treću knjigu 2002. napisala je Tracy Hickman poznata po svojim knjigama iz svijeta Dragonlancea i ostalih poznatih RPG franšiza. Naslov treće knjige je Speed of Darkness i prenosi svemirski rat iz perspektive konfederacijskog marinca, što će poslje postati sinonim za StarCraft 2. Ove tri knjige, uz naslov StarCraft: Uprising, koji je napisao djelatnik Blizzard Entertainmenta 2000. i koji je originalno izdan samo u elektroničkom obliku, 2007. su izdane zajedno kao jedno antologijsko izdanje pod naslovom The StarCraft Archive.


Dok je na hrvatskom jeziku od knjiga iz franšize StarCraft izdan manga serijal u pet nastavaka, novelizacije poput ovih nisu prevođene. Na našoj polici se nalaze sve tri knjige serijala na engleskom. Za sve koji su zainteresirani što se još nalazi na našoj polici možete pogledati na našu Goodreads policu – POLICA – ili obratiti nam se upitom putem stranice ili Facebook grupe.

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.