Knjige s naše police – Fionavarska tapiserija

Fionavarska tapiserija je serijal od tri knjige kanadskog autora Guya Gavriela Kaya. Guy Gavriel Kay je kao student dobio poziv Christophera Tolkiena za mjesto asistenta i pomagača na ostavštini legendarnog J. R. R. Tolkiena. Rezultat te suradnje je izdanje Silmarilliona, a deset godina poslje Guy Gavriel Kay izdaje svoju prvu knjigu Stablo ljeta (The Summer Tree). Stablo ljeta je prva knjiga trilogije Fionavarska tapiserija. Sve su tri knjige izdane sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća: Stablo ljeta 1984., Lutajući plam 1986. i Najmračniji put 1986. godine. Teme u knjigama Guya Gavriela Kaya prema uzoru na djela J. R. R. Tolkiena često crpe inspiraciju iz raznih kultura i mitologija diljem svijeta. Osnovne ideje u Fionavarskoj tapiseriji su slobodna volja i opraštanje.

Dok je prva knjiga Stablo ljeta donijela autoru tek nominaciju za Mythopoeic Fantasy Award for Adult Literature 1985, Lutajući plam je dobio čak dvije žanrovske nagrade 1987. godine – Prix Aurora i Casper Award. Autor je bio čak dva puta na promociji svojih izdanja diljem Hrvatske, prvi puta je posjetio nekolio hrvatskih gradova, a među njima čak i u Osijeku 2006. godine zbog potreba promocije prevedenog izdanja Stabla ljeta, a posljednji puta je bio 2011. godine prilikom promocije prijevoda romana Ysabel.

Dok je ovo jedan od fantastičnih serijala koji se u potpunosti mogu pročitati u hrvatskom prijevodu, na našoj polici se nalaze sve tri knjige serijala na engleskom. Za sve koji su zainteresirani što se još nalazi na našoj polici možete pogledati na našu Goodreads policu – POLICA – ili obratiti nam se upitom putem stranice ili Facebook grupe.

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.