Knjige s naše police – Dark Lord of Derkholm

Sljedeća knjiga s naše police koju vam želimo predstaviti je fantastični humoristični roman na engleskom Dark Lord of Derkholm. Dark Lord of Derkholm satirična je fantazija autorice Diane Wynne Jones koja je kod nas poznatija po romanu za mlade Howlov putujući dvoracDark Lord of Derkholm svojim fantastičnim premisama više podsjeća na nešto iz pera Roberta Asprina ili pak Terryja Pratchetta nego na roman za mlade. Koncept fantastičnog svijeta sa čarobnjacima, vilenjacima, seljacima i zmajevima koji služi kao turistička atrakcija za grupe ljudi iz susjednog svijeta štivo je koje će se dopasti svakom igraču Dungeons & Dragons avantura.

Da biste lakše shvatili o čemu se radi, valja napomenuti da je autorica dvije godine prije izlaska ove knjige napisala knjigu The Tough Guide to Fantasyland koja će obilježiti ostatak njezinog književnog opusa. Radi se o konkretnom vodiču za ljubitelje i pisce fantastične literature. Na inteligentan i humorističan način navodi sve klišeje i dobro poznate zaplete koje često nalazimo u fantastičnim romanima. Upravo je na takvim satiričnim korjenima nastao roman Dark Lord of Derkholm.

U romanu Dark Lord of Derkholm svake godine netko drugi dobiva omržene uloge mračnih čarobnjaka i ostalih spodoba koje turističke grupe očekuju vidjeti. Nezadovoljstvo stanovnika ovog fantastičnog svijeta ove je godine za ulogu glavnog mračnog čarobnjaka odabralo priprostog čarobnjaka Derka i njegovog sina Bladea kao čarobnjaka vodiča. U priču se uključuje i ostatak njihove velike obitelji, no hoće li to biti dovoljno za sabotažu turističkih izleta možete saznati u ovom humorističnom romanu koji ima i nastavak naslova Year of the Griffon. Niti jedna od navedenih knjiga nije prevedena na hrvatski. Obje navedene knjige Dark Lord of Derkholm i Year of the Griffin,  nalaze se na polici našega kluba i slobodne su za posudbu članovima. Knjiga The Tough Guide to Fantasyland dugo je vremena bila rasprodana i nismo u njezinu posjedu.

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.