Igra na dan – The Fury of Dracula

The Fury of Dracula društvena je igra dedukcije, koja je originalno izdana 1987. godine. Posljednje, treće, izdanje je iz 2015. Osim razvoja u kvaliteti izrade same igre i uljepšanim vizualima, sama premisa i mehanika igre nisu se puno promjenile u trideset godina koliko postoji. Tema vampira oduvijek je fascinirala.

Igra se okvirno bazira na romanu Brama Stokera, pa tako igrači preuzimaju uloge nekih od poznatijih likova poput Mine Harker ili pak lovca na vampire Van Hellsinga. Igra je zamišljena za dva do pet igrača, od kojih jedan uvijek preuzima ulogu samog Drakule, dok ostali igrači igraju lovce koji ga pokušavaju pronaći i ubiti na karti Europskog kontinenta. Jedna od zanimljivijih promjena u odnosu drugog i trećeg izdanja je i nova karta Europe. Dok je dvorac Drakule prisutan kao njegovo najjače uporište, mjesto na koje Drakula nije mogao stupiti nogom na karti drugog izdanja mala je crkvica St Joseph and St Mary, koja se nalazi otprilike na mjestu grada Đakova. U trećem izdanju ona više nije prisutna. Sva ostala mjesta na karti predstavljaju veće gradove i luke Europskog kontinenta. Također valja napomenuti da je prvo izdanje iz 1987. godine sadržavalo metalne minijature, dok su u druga dva izdanje minijature plastične, što ih čini jednostavnijim za bojanje.

Mehanika lova po karti pomalo podsjeća na igru Scotland Yard. Prema priči koja je smještena u devetnaesto stoljeće, Drakula odbija putovati vlakom i ima drugačije moći tijekom dana nego po noći. Igra će uglavnom zahtijevati borbeni sukob između lovaca i Drakule. Drakula ima posebne poteze i manevre, dok se lovci služe raznim oružjem i sredstvima poput šaka, pištolja, križeva i svete vode. Preporučeni broj igrača je punih pet, a očekivano vrijeme trajanja ovisno o sreći i sposobnosti igrača koji je u ulozi Drakule može biti od sat, dva ili čak tri sata.

Broj igrača: 2-5

Očekivano vrijeme igranja: oko dva sata

Preporučeni suigrači: igra za  stariju djecu 14+ i odrasle