Prijedlog za čitanje četvrtkom – Iskorijenjena

novik-panorama

Fantastična ovogodišnja knjiga!

Da Poljaci znaju pisati odlične fantastične knjige već je dokazano više puta, a jedna od autorica poljskog podrijetla je i Naomi Novik čiji ste serijal Temeraire mogli čitati i na hrvatskom. Njezina nova knjiga, čiji je prijevod najavljen na ovogodišnjem Interliberu, je Iskorijenjena ili u originalu Uprooted.

Radi se o fantastičnom romanu s elementima iz slavenskeih mitologija i bajki. Nema najavljenih nastavaka i knjiga je zaokružena cjelina. Roman je već pokupio pozamašnu hrpicu nagrada ove godine među kojima se nalaze i Nebula, Locus, te Mythopoeic nagrada u kategoriji književnosti za odrasle.

U nadi da ćemo vas dodatno motivirati na čitanje ove knjige, prenosimo jedan mali uvod s korica:

“Naš Zmaj ne jede djevojke koje odvede, bez obzira na priče koje kolaju izvan naše doline. Mi ih povremeno čujemo od putnika namjernika. O nama govore kao o onima koji prinose ljudske žrtve, a o njemu kao o pravom zmaju. To, dakako, nije istina: on možda jest besmrtan čarobnjak, ali ipak je čovjek, a naši očevi urotili bi se te ga ubili kad bi mu palo na pamet da svakih deset godina pojede jednu od nas. On nas štiti od Šume, i mi smo mu za to zahvalni, ali ne baš toliko zahvalni.”

Ako ste ljubitelj dobro napisanih fantastičnih romana s motivima iz kultura starih Slavena i mračnim elementima, ovo je knjiga koju ne smijete propustiti!

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.