Prijedlog za čitanje četvrtkom – Priča bez kraja

Klasik osamdesetih

Sva djeca osamdesetih dobro poznaju knjigu Priča bez kraja njemačkog autora Michaela Endea. Izdana je čak davne 1979. godine pod njemačkim naslovom Die unendliche Geschichte. Glavni lik je dječak Bastian koji utočište od životnih problema pronalazi u knjizi. Priča usred koje se Bastian nalazi treba junaka! S mnoštvom likova, velikih i malih, princeza, zmajeva i čudovišta, priča je to koju svaki zaljubljenik u fantastiku ne bi smio zaobići.

Iako se radi o knjizi bez nastavaka prema kojoj je napravljen istoimeni film, sam film je doživio čak dva nastavka. Priča bez kraja najskuplji je film toga doba u produkciji njemačke filmske kuće. Sniman je, osim u Njemačkoj, u Kanadi i Španjolskoj. Film vrvi fantastičnim modelima svih veličina koji su tako karakteristični za kinematografiju osamdesetih. Osim toga, Priča bez kraja adaptirana je za kazališnu izvedbu u obliku drame, baleta i opere 2004. Prema njoj je 1995. napravljena animirana serija istog naslova, dok je 2000. napravljena cijela jedna sezona serije Tales from the Neverending Story.

U razdoblju od 2003. do 2004. jedna je Njemačka izdavačka kuća izdala šest romana različitih autora u serijalu Legends of Fantastica. Romani za temu imaju likove i događaje iz originalnog romana, ali uvode potpuno nove zaplete.

U nekoliko navrata prema knjizi su rađene i računalne igrice i to od tekstualnih avantura 1985. za  ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64 i Atari 800, preko igre iz 1990. bazirane na drugom filmu a rađene za ZX Spectrum i Commodore 64, do nešto modernije klasične kompjutorske igrice Auryn Quest iz 2001.

Prvog rujna ove godine (2016.) Google je obilježio 37. obljetnicu od izdavanja originalne knjige sa svojim Google Doodle animacijama na početnoj stranici tražilice. Priča bez kraja i njezini likovi ostavili su duboki utjecaj na publiku diljem svijeta, pa tako između ostalog postoji i meksički pop punk bend koji se nazvao prema liku iz knjige  Fälkor

Ako se ikada nađete u Münchenu, svakako posjetite Bavaria Films tematski park. U sklopu stalne postave nalaze se razna čudovišta iz filma Priča bez kraja, a jedna od turističkih atrakcija je i jahanje zmaja Falkora!

Knjigu možete čitati na hrvatskom u izdanju Mozaik knjige s prijevodom Zlatka Crnkovića. Iako je posljednje izdanje skoro rasprodano, još uvijek se može nabaviti u boljim knjižarama i lokalnim knjižnicama.

Ugodno čitanje!

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.