Izazov – Knjiga autora iz Hrvatske

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga autora iz Hrvatske

Mnogi čitatelji priznaju svoje predrasude prema autorima iz Hrvatske. Ovo je osobito izraženo kada se radi o žanru znanstvene fantastike i fantazije. U konkretne razloge nećemo ulaziti jer su većinom preosobnog ili preopćenitog karaktera. Ovom kategorijom Izazova pokušat ćemo vam približiti nekoliko knjiga kojima biste trebali dati šansu, a čiji su autori iz Hrvatske.

Viktoria Faust pseudonim je domaće autorice Sanje Petriška. Osim romana i zbirki kratkih priča autorica je uredila i popriličan broj publicističkih izdanja na temu fantastike i ezoterije. Njezini romani vampirske tematike izdani su prije popularizacije i opće komercijalizacije žanra koja je uslijedila nakon Sumrak sage. Njezini romani i priče spadaju u žanr horora. Prvo priznanje za svoj rad dobila je krajem devedesetih upravo od osječke publike, osvojivši nagradu Gaia. Njezina djela možete pronaći u izdanjima Zagrebačke naklade i izdavača Centrum.

Predlažemo da pročitate jednu od mnogih njezinih knjiga i provjerite zašto je dobila titulu hrvatske kraljice horora.

Luka Bekavac hrvatski je autor rodom iz Osijeka. Svojim triptihom romana Drenje, Viljevo i Policijski sat zaplijenio je pažnju domaćih i stranih kritičara. Tako je roman Viljevo dobio nagradu Europske unije za književnost 2015. Radi se o stiliziranim romanima spekulativne fikcije koji prelamaju granice mogućeg i nemogućeg. Ovaj domaći autor zaslužio je da njemu i njegovim romanima date šansu.

Prvi roman Drenje objavio je Profil, a ostala dva romana su u izdanju Frakture.

Aleksandar Žiljak zagrebački je autor i ilustrator, miljenik je nagrade SFera kojih je u više kategorija od 1993. do 2013. osvojio čak devet. Napisao je nekolicinu kratkih priča i novela, a u zadnjih nekoliko godina izdao je i par romana. Urednik je SF časopisa UBIQ i aktivan je član hrvatske SF scene. Teme njegovih djela obuhvaćaju široki spektar motiva unutar znanstvenofantastičnog i fantazijskog žanra.

Pozivamo vas da pročitate koju knjigu ili zbirku ovog autora kojeg možete često sresti na raznim SF okupljanjima po cijeloj Hrvatskoj.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom fantastičnom romanu čija je autor iz Hrvatske.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu s duhovima ili vješticama.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.