Card game Vaults – recenzija

Vaults Card Game društvena je kartaška igra koja se temelji na obijanju sefova i osvajanju onoga što se u njemu krije. Iako bi se mnogi ponadali da u svakom sefu ima vrijednosti i zanimljivih stvari, istina je daleko od toga i zna se dogoditi da i nakon što velikom mukom obijete sef, završite u u policijskoj stanici.

Ali hajdemo krenuti ispočetka. Vaults je kartaška igra za koju s ponosom možemo reći da su je napravili dečki iz Hrvatske i uspješno je prezentirali u svijetu Board-/Cardgaminga s vidljivo dobrim artworkom i ostalim elementima igre.

Sama igra u prosjeku traje otpilike od 20 do 40 minuta (prva partija zna potrajati duže, ali to je dok se ne pohvataju pravila), od dva do četiri igrača i preporuča se da je dob igrača 12 +.

WP_20160219_19_17_31_Pro

U igri preuzimate jednog od kriminalnih lordova koji unajmljuje različite pripadnike ekipa i alate da bi postao najbogatiji od svih ostalih.

Kako bi pobijedio u igri, svaki igrač mora sastavljati svoju ekipu poštenih (lopovoskih) građana koji su se, eto, slučajno našli i obijaju sefove jer računi su, kao što znate, uvijek skupi. Na početku svaki igrač dobije dvije nasumice izvučene boss karte od kojih jednu odabire i stavlja je ispred sebe. Boss karta je lik bez kojeg ne možete okupiti crew membere i tools za buduće pljačke/obijanje sefova. Ovdje je bitno napomenuti da možete imati više boss karata ispred sebe, npr.: imate dva aktivna bosa i dvije ekipe da efektivnije pljačkate. Svugdje, pa tako i u ovoj igri, postoji policija koja lovi lopove tako da ćete mnogo puta završiti u policijskoj stanici iz koje se možete, naravno, izvući uz malo spretnosti. Uz to ostaje mogućnost da drugim igračima pomoću raznih drugih kartica pošaljete tuđe crew membere ili bosseve u policijsku stanicu i time im otežate partiju, a možete ukrasti i sef koji je netko od vaših suigrača uspio obiti.

U jednoj ekipi možete imati četiri pripadnika tima koji imaju oznaku M na kartici. Osim crew membera, imate kartice toolsa kojima možete opremiti ekipu i time povećati skillove koji su potrebni za obijanje sefova.

vaultsnovo

Kada uspješno obijete sef, morate svima reći da ste uspjeli i pokazati im što je bilo u sefu da se pohvalite (ponekad i ne, ukoliko je sef bio prazan) što ste osvojili. Kada ste sretno uspjeli obiti sef i sretni ste s iznosom koji ste ukrali, ne smijete biti opušteni, jer iako igrači obiju sefove s tri špila kao i svi, tako mogu obiti i vaše sefove. Cilj je skupiti 400 funti ili po dogovoru sa suigračima do 700 funti.

Igru bih preporučio svima koji vole steampunk svijet zbog dizajna karata. Igra je jako zanimljva i brzo se odigra i svaki put je drugačije i mogu se kombinirati razne strategije.

Još bih napomenuo da igru izdaje 4hogs games.

Toliko od mene. Alen 🙂

Autor teksta: Alen Kulić

Recenzija: Kristina Bjelić