Gospodar klanova – recenzija

Kao što to već biva, dobila sam zadatak napisati recenziju o zadnjoj fantasy knjizi koju sam pročitala. To je malo stvorilo problem zbog nekoliko razloga: prvi je taj što sam morala dobro razmisliti koja je zadnja knjiga koju sam pročitala a uklapa se u žanr; drugi je taj što imam na noćnom ormariću šest knjiga koje sam započela čitati, tri su fantasy, jedna nije, ostale su povijesne i nikako da nastavim iz ovog ili onog razloga (najočitiji je onaj da mi pažnja odleti, ne da mi se ili imam 100 drugih stvari i ideja u planu); treći razlog je taj što u zadnje vrijeme čitam fan fictione, guilty pleasure dostupan u dražesnom obliku na smartphoneu koji uvijek imam sa sobom pa ukradem malo vremena za stranicu-dvije…

cic
Moja hrpica knjiga koja čeka red na čitanje (lijevo) i printscreen mog foldera gdje se vidi očit guilty pleasure (desno)

No, vratimo se na knjigu koju sam odlučila recenzirati ovdje –  Gospodar klanova, autorice Christie Golden. Knjiga je takozvano džepno izdanje, mekih korica, savršena oblika za svaku torbu (čak i one manje) jer ih obožavam čitati negdje vani, na kavi, u čekaonici, na putu, plaži… Nakladnik je Zagrebačka naklada, a prijevod  je odradio Mario Jović.

ejdtgnh
Moj primjerak knjige

Dakle, priča se temelji na igrici Warcraft, tvrtke Blizzard Entertainment. To je igra koju igra velika populacija mladih ali i onih starijih, poznata kao ubojica društvenog života jer se igrač toliko unese i zanese u svog lika, priču i cijeli taj svijet pa ponekad vrijeme stvarnoga života proleti jer se u potpunosti izgubi u virtualnom svijetu. Isto takva je i ova priča koja obuhvaća samo jedan djelić tog svemira.

Glavni akter priče je ork Thrall kojeg su odgojili ljudi. Ne, nije ovo priča o ljudskoj dobroti i razumijevanju. Upravo suprotno. Thrall je bio rob kojeg se iskorištavalo u borilačkoj areni zbog njegove snage i ratničkih vještina. Uz pomoć jedine osobe koja ga nije gledala kao ogromno zeleno čudovište i spleta okolnosti koje su išle u njegovu korist, on je uspio pobjeći i pronaći svoju vrstu. Otkriva tko je i što je, tko su mu bili roditelji i svaća veliku dužnost i čast koju su mu ostavili u nasljedstvo – titulu poglavice plemena koju treba ponovno osvojiti, povratiti čast svoga plemena, osvetiti ubojice roditelja. Kroz otkrivanje svojih korijena i učenje o pravilima i tradiciji otkriva da ima poseban dar upravljanja elementima prirode. Uz učenje i razvijanje sposobnosti dolazi do velikih pobjeda u bitkama, preuzima počasno mjesto vrhovnog poglavice svih orkovskih plemena i počinje vladati načinom neuobičajenim za divljačka plemena.

Thrall

Knjiga je prepuna akcije, prožeta magijom, borbom i avanturama te zadatcima koji se moraju ispuniti i obaviti kako bi se postigao krajnji cilj. Priča igrici uistinu daje jednu novu dimenziju zanimljivosti i pozadinskih događanja. Može se čitati kao zasebna cjelina ili kao djelić ogromnog svijeta koji vas intrigantnošću i isprepletenošću jednostavno osvoji.

Meni je prikazala novu dimenziju orkova kao rase i ratnika te me potpuno osvojila. Ovo je prva od knjiga u svijetu Warcrafta koju sam pročitala i koju i dan-danas volim ako već ne pročitati, onda barem prelistati. Sljedeći je korak bio pročitati i ostale priče koje se, na moju žalost nisu nastavljale na ovu niti joj prethodile, ali su jednako zanimljive i opojne.
Vrlo se lako izgubiti u svijetu koji je tako detaljno opisan i razrađen, a i u knjizi koja je lako čitljiva. Preporučam ju kao odličan bijeg od stvarnosti i prvi korak prema igranju igrice (ako već niste) ili odlično objašnjavanje likova i situacije u svijetu Azerotha.

I za kraj, oni koji igraju a ne znaju i one koji će tek početi igrati, u Orgrimmaru, glavnom gradu orkova, u velikoj svečanoj dvorani na prijestolju sjedi Thrall pa ga možete i bolje promotriti.

Warchief u Orgrimmaru (in game)