Jeste li čuli za MOSF?

MOSF je kratica za Museum of Science Fiction, odnosno Muzej znanstvene fantastike.

MOSF

U proljeće 2013. godine Greg Viggiano započeo je s idejom stvaranja muzeja znanstvene fantastike u Washingtonu, DC. Za samo šest mjeseci okupio je tim od 38 volontera, postavio kamen temeljac i osmislio dugoročni plan za otvaranje MOSF-a.

We want to build a museum, an experience that does justice to the breadth and richness of science fiction history, where we preserve that history in perpetuity and inspire visitors to embrace the genre and its ideas.

Ilitiga po naški:

Želimo izgraditi muzej, iskustvo koje daje pravdu u širinu i bogatstvu povijesti znanstvene fantastike, gdje možemo sačuvati tu povijest u vječnost i potaknuti posjetitelje da prigrle žanr i njegove ideje.

 

Misija MOSF-a je stvoriti centar gdje se umjetnost i znanost pokreću maštom. Prema njima, znanstvena fantastika je priča o čovječanstvu: tko smo bili, tko smo sada i tko sanjamo da ćemo biti. Muzej će predstaviti tu priču putem prikaza, interaktivnosti i programa koji će oduševiti, obrazovati, zabaviti i stvoriti nove genercije sanjara. Vizija je, pak, MOSF-a biti prvi svjetski opsežan muzej znanstvene fantastike, prikazujući povijest žanra preko umjetnosti i pružiti priču o svom odnosu prema stvarnom svijetu.

Tom prigodom evo i kronološkog grafičkog prikaza znanstvne fantastike od njezinih početaka do danas, točnije 2011. godine.

History of Science Fiction by Ward Shelley

Povijest literarnog žanra znanstvene fantastike

Muzej će se sastojati od sedam stalnih galerija i kolekcija te trgovine modelima dizajniranih da slave i potiču ljudsku sklonosti da uvijek pitaju: “Što ako?”  Znanstvena fantastika je, prema tome, oblik racionalnog nagađanja koji je utjecao i utječe na znanstveni i tehnološki napredak stoljećima, s ciljem da zabavi, potakne pripovijedanje sa znanstvenim značajkama koje pomiču granice mogućega u nastojanju da se istraži ljudsko stanje. Temeljena na znanosti, znanstvena fantastika može otvoriti vidike vjerodostojne nagađanja i kontemplacije, stvarajući njihova razmatranja još uvjerljivijima i snažnijima, započinje kreativnim duhom, onim koji se može manifestirati u pisanoj riječi, slikama, skulpturama, glazbi, radiju, televiziji ili filmu. Putovanje otkrivanja znanstvene fantastike započinje kreatorima, drugim svjetovima, nastavlja se vozilima, putovanjima kroz vrijeme, izvanzemaljcima, stvorenjima i alternativnim životom, sve do računala i robota te tehnologije.

 

Otvorenje MOSF-a očekuje se kroz godinu-dvije, piše na službenim stranicama, a do tada ih možete posjećivati svakodnevno i otkrivati nove sadržaje putem http://www.museumofsciencefiction.org/.

 

Sa željom da netko od nas u budućnosti dobije posao u MOSF … live long and prosper =D

 

About Martina Plaščak

Po struci Informatolog, a u duši Renaissance woman :) nema toga što ne radim i što ne bih probala, samo da mi je nekoliko dana da o tome promislim, napravim analizu, proguglam i istražim, prespavam i raspravim kako sa sobom tako i sa svih mojih 7 savjetnika, jer čovjek nije otok, ali treba znati uživati u samoći.
Bookmark the permalink.