Emily St. John Mandel je osvojila nagradu Arthura C. Clarkea

Arthur C. Clarke Award 2015 winner

Emily St. John Mandel i njezina priča Station Eleven osvojile su nagradu Arthur C. Clarke za 2015.! Najprestižniju nagradu u žanru znanstvene fantastike je objavio je 6.5. u Foyles knjižari Tom Hunter, direktor Clarke Nagrade.

Station Eleven Emily St. John MandelU izdanju Picadora u U.K. i Knopf Doubledaya u S.A.D.-u, Station Eleven se odvija u postapokaliptičnom svijetu kroz oči Putujuće Simfonije, skupine veseljaka. Osim što pokušavaju prikazati predstave Shakespeareovog Kralja Leara—održavajući znanje o svijetu kojeg više nema—također susreću razne proroke i ostale koji preživljavaju u grubom novom svijetu.

No, u razgovoru sa Sarom McCarry, St. John Mandel objasnila je da nije napisala horor o 20 godina nakon apokalipse. No, nije ni spekulativna fikcija: Station Eleven počela je kao priča u budućnosti, ali je pokrila mnoge žanrove. Niall Alexander pohvalio je priču, objašnjavajući da je “ono što se događa, s vremenom, uistinu bezvremenska Iñárrituistična epska priča o sjećanju i zaboravu, s dojmljivo izrađenim likovima i ogromnim količinama ljubavi za stvarima u životu koje nas čine sretnima.”

Autoričin tweet i njezina reakcija na dodjelu Clarke nagrade: