Urbana fantazija – Naslovnice Mercedes Thompson

 

les_liens_du_sang_mercy_thompson_patricia_briggs

Jedno od zanimljivih obilježja urban fantasy romana su često prekrasne naslovnice. Dodatnu čar naslovnicama knjižnih serijala ovog žanra daje suradnja s ilustratorima i umjetnicima.

Jednu od takvih prekrasnih suradnji možemo vidjeti na primjeru UF knjižnog serijala Mercedes Thompson autorice Patricie Briggs. Naslovnice za američko izdanje od prve knjige obogaćuje umjetnik Daniel Dos Santos. Svaka knjiga prikazuje glavnog lika i nositelja imena serije – Mercedes Thompson. Svaka naslovnica je varijacija na temu i posebna na svoj način.

mercy_thompson_bookcovers_wall_by_ladiebutterfly-d32xdtw

Naime, Mercy je automehaničarka s karakterističnim tetovažama za koje ilustrator ne propušta priliku poigrati se motivima i simbolikom.

Mercy je neobičan lik iz više razloga. Njezin je prvi susjed vukodlak. Bivši šef joj je gremlin. Popravlja Volkswagen kombi za vampira. A i sama Mercy ima nekoliko iznenađenja za čitatelje.

Ovaj serijal knjiga ima osam nastavaka, a doživio je i uprizorenje u obliku grafičke novele (čitaj: stripa). Prva knjiga naslova Moon Called izdana je 2006. godine, dok je posljednja Night Broken izdana prošle godine.

Osim zbirke kratkih priča koje je autorica napisala o svijetu i bićima koja žive u fantastičnom okružju Mercy Thompson, iz ovog serijala proizašao je još jedan samostalni književni serijal nastao prema nekim od likova koji su zagolicali maštu čitatelja i inspirirali autoricu.

Radi se o serijalu naslova Alpha and Omega koji je započeo kao kratka priča. Sada ima već četiri knjige, a za naslovnice je i dalje zadužen Daniel Dos Santos. Evo kako izgleda posljednja knjiga koja je izašla početkom ožujka ove godine.

18941694Topla preporuka za sve koji vole lijepe naslovnice, intrigantne i upečatljive likove te alternativni svijet s mitovima koji postoje i u ovom našem .