Urbana fantazija – Kronike željeznog druida

urban_fantasy_by_namaira-d5zw7au

Urbana fantazija (engl. Urban Fantasy) je podžanr fantastične literature u kojem se radnja odvija u gradu ili nekom drugom gusto naseljenom području. Dakle, bitno obilježje ovakve literature je samo mjesto radnje. Dok se većina romana urbane fantastike događa u suvremenom okružju, moguća su odstupanja i obrada povijesne tematike uz fantastične elemente.

Evo prve preporuke s liste romana i knjižnih serijala s područja urbane fantastike:

 Kevin Hearne: The Iron Druid Chronicles 

KevinHearne-HoundedAtticus O’Sullivan je u bijegu posljednjih 2000 godina. Od kada je je ukrao magični mač od Tuatha Dé Danann – starog irskog plemena bogova u bitci u prvom stoljeću. Neki od bogova ga progone i ljutito mu zamjeraju na njegovoj drskosti, dok su drugi potajno intrigirani njegovim postupcima i sa zanimanjem prate razvoj događaja kroz stoljeća. Kako vrijeme prolazi sve je zamornije biti u bijegu, a bijes jednih samo raste, dok oni drugi čak pokazuju i naklonost prema posljednjem druidu na svijetu. Atticus se nastanio i prilagodio životu u Tempi, Arizoni. To je mjesto u kojem su i neki drugi neobični bjegunci pronašli utočište – poput islandskog vampira koji je u zavadi s Thorom ili pak savez poljskih vještica koje su pobjegle pred Blitzkriegom…

Ovaj serijal knjiga ima za sada sedam knjiga i nekoliko kratkih novela. Prva knjiga ima naslov Hounded i izašla je 2011., dok je posljednja naslova Shattered izašla sredinom  2014.

Tople preporuke za sve ljubitelje akcije, humora i mitoloških referenci.

 

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.