Elysium (2015.)

Elysium fields
Elizijska polja kako ih vidi internet*

Elizij ili elizijske poljane prema grčkoj mitologiji mjesto su na samom zapadu i/ili pak mjesto u podzemlju na koje su grčki bogovi slali svoje miljenike heroje nakon smrti da uživaju u zagrobnom životu.

U Parizu u Francuskoj najveći i najpoznatiji bulevar, tj. avenija nosi ime po Elizijskim poljanama Champs-Elysees.

Elysium

 

Elysium (točan izgovor možete čuti putem poveznice http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/elysium 😉 ) igra je u kojoj su igrači polubogovi koji pokušavaju zaraditi naklonost bogova s Olipma i ući u legendu, tako što će skupljati heroje i artefakte pomoću kojih će oni nakon smrti otići u Elysium, a samo jedan igrač polubog moći će zasjesti pored Zeusa na Olimp.

Jedina negativna strana igre jest ta što se ne igra s figuricama heroja i bogova, već su oni zastupljeni na karticama kao i predmeti i moći.

Elysium je igra izvlačenja kartica te stvaranja setova i kombinacija njih – igrači pokušavaju skupiti set kartica od sva tri broja koja predstavljaju nivoe (1-3) u istoj boji ili set od pet različitih boja istog broja, odnosno nivoa (boje predstavljaju obitelji bogova s Olimpa). Kartice predstavljaju heroje, predmete, moći i bogove, njihovim kombinacijama igrači zarađuju novce i pobjedničke bodove, a to su ujedno i pomoć i naklonost bogova. Ukratko, to je to.

 

Elysium tijekom igre

Igra završava nakon pet krugova, nakon što su poslije svakog igrači prebacili kartice iz domene u Elysium i napisali svoju legendu, koja se na kraju zbraja. Igrač čija legenda postigne najviše bodova je pobjednik.

 

Elysium je igra na ploči za 2-4 igrača starijih od 14 godina. Predviđeno trajanje igre je 60 minuta, iako sve ovisi o tome koliki ste strateg u skupljanju bodova, tko vam objašnjava i s kim igrate i kakav ste uopće igrač sam po sebi, a i osoba pa se ovim putem odmah ispričavam Danijelu, koji je odlično odradio objašnjavanje igre unatoč mojim upadicama, Nini, koji je još jednom izgubio sluh na lijevo uho zbog mog “glasnog” pričanja, i Katarini, jer je zbog mene igra trajala i trajala i trajala. Kartice su predivno grafički oblikovane i ima ih više nego dovoljno kao i ostalih sitnih dijelova, a igra je zabavna, brza i dinamična. Mene pomalo podsjeća  na 7 Wonders, a Danijela na kartašku igru remi. Više o tome u mom prvom fail snimanju board game tutoriala u nastavku.

one does not simply

P.S. Postoji i film Elysium (2013.) s Mattom Damonom i Jodie Foster u glavnim ulogama, već vidim što ću iduće gledati, a vi, jeste ga već gledali?

 

* namjerno odabrana lijepa i besplatna slika (gore lijevo), scena iz filma 300 (gore desno), Goethe’s Ankunft im Elysium Franza Nadorpa (dolje lijevo), Elizijska polja Carlosa Schwabea (dolje sredina) i Karta podzemlja Carlosa Parade i Maicara Förloga