Izazov – Knjiga koja je inspirirala animiranu ekranizaciju

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Knjiga koja je inspirirala animiranu ekranizaciju

Ova kategorija je vrlo specifična i ako ste ljubitelj crtića, bez obzira na godine, mogla bi vam biti prava poslastica. Budući da je animirana ekranizacija prema prijedlogu knjiga najčešća u raznim anime ostvarenjima, navedene ovdje nećemo navoditi.

Anime ostvarenja nastala prema novelama i romanima ulaze u ovu kategoriju izazova, dok animirani serijali i filmovi nastali prema manga serijalima nisu dio ove kategorije. Dobra vijest je da većina takvih anime serijala ima barem jednu light novelu na kojoj se zasniva nekoliko epizoda ako je u pitanju anime serijal ili pak cijelovečernji animirani film.

Bitno je da ovdje razliku ne čini animirani izražaj već sama forma romana ili novele prema mangama ili stripovima.

Dakle, mange i stripovi se za ovu kategoriju izazova ne broje.

“Howlov putujući dvorac” jedan je od prijedloga koji vam nudimo za ovu kategoriju izazova. Ovaj roman britanske autorice Diane Wynne Jones inspirirao je japanskog majstora crtića da napravi svoju interpretaciju u animiranom obliku. Priča je čarobna, svijet koji je autorica stvorila ima svoja pravila, a likovi vas vode na putovanje onkraj granica mogućega. Roman možete čitati na hrvatskom u izdanju Algoritma, dok je crtić u produkciji legendarnog studia Ghibli još uvijek moguće nabaviti za kupiti.

Roman “Kako izdresirati zmaja” preveden je na hrvatski sada već davne 2004. godine. Dok je prevedena samo prva knjiga, na engleskom ih je cijelo more. Priču o zmajevima upotpunio je štrkljavi dječak koji je odlučio postati junak na teži način. Vjerujemo da ste u crtiću svi uživali, pa vas pozivamo da probate pročitati i knjigu.

“Koralina” je pomalo jeziva priča iz pera Neila Gaimana. Ako volite čudne i strašne priče ovo je izbor za vas! Animirana adaptacija djelo je redatelja Predbožićne noćne more. Sam roman prožet je ilustracijama koje čitanju daju novu dimenziju.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekoj knjizi koja ima animiranu adaptaciju.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za strip ili grafičku novelu.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr