League of Legends Svjetsko Prvenstvo

2 - vAtqeIj

League of Legends je jedna od najpoznatijih MOBA u svijetu i trenutno se održava peto po redu Svjetsko Prvenstvo koje su redom osvajali

Fnatic

 Taipei Assassins

SK Telecom T1

Samsung White

2015

Održava se ovaj puta u Europi u tri grada, Parizu (natjecanje po grupama), Londonu (četvrtfinala) te polufinala i finale u Berlinu. Do sada najizjednačenije prvenstvo je pokazalo slabosti tilt ceste kineskih timova, pad američkog sna i ulazak neočekivanih LMS (Tajvan) timova u četvrtfinale. No, to ćemo komentirati nakon što se pozabavimo grupama. Oni koji čitaju ovaj tekst su, nadam se, upoznati s osnovama igre i donekle s timovima, jer će biti tona informacija koja je striktno vezana uz ovaj profesionalni dio igre.

Grupa A (Grupa Života)

Counter Logic Gaming (SAD)

KOO Tigers (Južna Koreja)

Flash Wolves (Tajvan)

Pain Gaming (Brazil)

Zašto je ovo grupa života? Zato što se u njoj nalazi broj 1 iz američke lige (NA LCS) CLG na kojeg se ovo najviše odnosi. Iako je CLG godinama pokušavao dostići Team Solo MID (TSM) i Cloud 9 (C9), tek su s krajem ove sezone dokazali da mogu osvajati trofeje i s izuzetno dominantnim prikazom u finalu američke lige gdje su napravili 3-0 su osvojili prvo mjesto i plasirali se po prvi puta na Svjetsko prvenstvo. Iako je Doublelift (ADC za CLG) uvijek pokazivao da je jedan od najboljih ADC-a na svijetu, preveliki fokus tima na čuvanje njega i njegove greške su ih uvijek koštali trofeja. No, sada je imao uza sebe nekoliko ključnih točaka koje se provlače kroz cijelu petu sezonu, a to su: stabilan top laner u liku ZionSpartana koji je odličan igrač i sposoban je nositi cijeli tim do pobjede, a što je pokazivao u svojim prijašnjim timovima Coastu i Dignitasu. S Xsmithiem su dobili jednog prosječnog junglera koji je dovoljno dobar ne odljepiti kada je bitno i biti stabilan u tome što radi. Afromoo kao support je već dvije sezone ključan dio Rush Hour tima na botu i naravno akvizicija super kvalitetnog Pobeltera. No, što je problem; CLG je već dugo poznat kao tim koji puca pod pritiskom. A kada pucaju, oni pucaju spektakularno. Popucali su pod pritiskom drugog tjedna kada se pokazalo da su američki timovi previše jednodimenzionalni, ponajviše u obliku C9. KOO Tigers kao druga ekipa iz Južne Koreje nakon super napetog polufinala protiv KT Rolstera gdje su izgubili 3-2, no dobili drugo mjesto za Svjetsko jer je SKT pobjedio KT, su došli sa samopouzdanjem da mogu izaći iz grupe, no bojali su se scrim rezultata s CLG ekipom. Nisu bili za podcjenjivanje i pokazali su da kada je bitno čak i njihov lepršavi pick i ban može donijeti pobjedu. Prije nego se okrenemo ka Flash Wolvesima, moramo govoriti o Pain Gamingu. Brazilci su pokazali karakter koji do sada nije imala ni jedna WildCard ekipa. Uzeli su svoje pobjede i jedini oteli Flash Wolvesima pobjedu bez pogreške iz suprotnog tima (op. a. Kkramer). Zbog njihove prezentacije se očekuje promjena posebice u pogledu na brazilsku scenu. Sada dolazimo do Flash Wolvesa, koji su jednostavno oteli ovu grupu, pobijedili dva puta KOO te pokazali da mogu igrati na svoje snage. Mene je najviše zadivio njihov jungler Karsa, koji je atipičan carry jungler, ali i Steak, za kojeg se mislilo da je njihova slaba točka, a pokazao je upravo suprotno. Grupa Života je postala grupa smrti za CLG, koji su iz prvog tjedna izašli sa 2-1 da bi na kraju izgubili sve tri partije u drugom tjednu i čak izgubili od Paina.

Grupa A je na kraju završila:

1 Flash Wolves

2 KOO Tigers

3 Pain Gaming

3 Counter Logic Gaming

Grupa B (Grupa Kaosa)

Fnatic (EU)

Invictus Gaming (Kina)

AHQ (Tajvan)

Cloud 9 (Brazil)

Prije početka prvenstva biste mogli hladno reći, Fnatic je prvi, nakon dominantnog pokazivanja u europskoj ligi (EU LCS) gdje su u normalnom dijelu lige došli do 18:0 i izgubili samo dvije partije od Origena u finalu, da će se prošetati kroz grupu. Invictus će uzeti drugo mjesto ako se pojavi pravi IG, IG je pokazivao kroz cijelu kinesku ligu dva lica, te divlji pick i ban. AHQ će se potući za drugo mjesto, ako Westdoor bude bio u formi, a Cloud 9 i njihova Pepeljuga priča, u kojoj su sa 7. mjesta u američkoj ligi, kroz dokvalifikacije došli do Prvenstva će biti uvjerljivo zadnji sa 0-6. Pa, ako ste tako mislili, potpuno ste pogriješili. Prvo je Fnatic uvjerljivo prošao kroz IG, nekako očekivano ako se pojavi loš IG. No, C9 je došao s planom. Hai Lam je jedan od najboljih u onome što donosi u tim, a to su odluke. C9 je kao ekipa uz Meteosa potpuno potonuo, no vraćanjem Haia iz mirovine i zamjenjivanjem Meteosa, C9 je postao ekipa s planom. Uzeli su Veigar/Azir mid, Tristana/Jinx ADC, Ballz na sigurnog top lanera, koji čak i da padne iza može utjecati na igru kasnije i Lemonnationa na njegovog najjačeg supporta, možda i najboljeg igrača na svijetu za tog prvaka, Morganu. Rasturili su prvi tjedan sa 3-0. Bajka nije bila gotova, a ostatak grupe je gledao iza njih sa 1:2. Fnatic je pokazao da je potpuno podcijenio protivnike. AHQ je pokazao da su An i Ziv osnova njihovog tima, a ne Westdoor dok je IG potpuno odšetao putem kineske tilt ceste.

No, drugi tjedan vidjeli smo ljutit Fnatic koji je obrisao pod sa C9 i pokazao kako je njihova jednodimenzionalna igra itekako nedovoljna za Svjetsko Prvenstvo. An je pokazao zašto je jedan od najboljih ADC-a na svijetu dok je IG samo pogazio američke snove još jače. Fnatic u jednom od najboljih završetaka na prvenstvu do sada je uhvatio prvo mjesto i pokazao da su ozbiljni kandidati za prolazak u finale. O uzimanju naslova će se ipak pitati SKT T1.

Grupa B je završila:

1 Fnatic

2 AHQ

3 C9

4 IG

Grupa C (Grupa gdje prolaze SKT i EDG)

SK Telecom T1 (Južna Koreja)

Edward Gaming (Kina)

H2K (EU)

Bangkok Titans (Tajland)

Ova grupa je toliko bila očigledna od početka. SKT i Faker na čelu će uzeti prvo mjesto. EDG će im pomrsiti račune samo ako se pokažu u boljem izdanju nego u finalu LPL-a gdje su ih LGD, očigledno slabija ekipa, pobjedili i uzeli LPL naslov te ih stavili u ovu situaciju. Ipak je prethodno EDG u finalu MSI (Mid Season Invitational) potukao SKT T1 i uzeo privremeno naslov najbolje ekipe na svijetu. H2K je dobra ekipa, no Loulex, najslabija karika, je očigledno bio nedovoljno dobar za SKT i EDG, a ni Hjarnan se nije pokazao kao savršen ADC. No, imali smo priliku vidjeti Ryu-Faker duel koji je nasmijalo puno fanova. Bangkok Titani su jendostavno bili preslabi. Užasne partije koje smo mogli vidjeti u finalu WildCarda između njih i OC prvaka, su nam samo rekle da će biti gorivo za bodove ostalim ekipama. H2K se nadao uzeti partiju od velikih te tako se domoći doigravanja. No, sve na kraju rečeno, SKT T1 je dominantno uzeo 6-0 grupu i prvo mjesto, EDG sa 4-2 drugo mjesto, a H2K je ostao na 2-4 i BKT na 0-6. Nije se dogodilo iznenađenje i na užas svih ostalih ekiupa na turniru, SKT nije pokazao ništa još neviđeno i izgleda da čuvaju adute za kasnije. Što znači da su itekako spremni uzeti trofej ponovno.

Grupa je na kraju završila:

1 SKT T1

2 EDG

3 H2K

4 BKT

Grupa D (Grupa Smrti)

LGD Gaming (Kina)

KT Rolster (Južna Koreja)

Origen (EU)

Team Solo Mid (SAD)

Kao što je ona bila grupa života za CLG, ova grupa je grupa smrti za sve u njoj. Za razliku od očiglednih grupa A i C, ova grupa je bila sve samo ne očigledna. LGD je došao kao prvak Kine i jedan od favorita cijelog turnira na leđima Impa, bivšeg ADC-a SSW-a koji su osvojili Svjetsko Prvenstvo 2014., a sada velike zvijezde kineske scene. KT je došao kao treći iz Južne Koreje nakon što su morali proći kroz dokvalifikacije, jer ih je u finalu lige pobjedio SKT uvjerljivo 3-0, a na bodove su prošli KOO Tigersi. Origen je došao kao treća ekipa iz Europe, iako su namučili u finalu Fnatic, Xpeke je baš kao i C9 imao plan za ovu grupu. Team Solo Mid je bio otpisan od početka, uz njihove muke cijele sezone, gdje su pokazali najgore lice od početka LCS scene, ovakav ždrijeb je bio samo još jedan udarac. Prethodne najave o slabom Locu, kao treneru, Dyrusu kao top laneru, nepredvidljivom Wild Turtleu ili izgubljenom Lustboyu su se pokazale točnima i nevidljivom ward Santorinu. Jedina svijetla točka, Bjergsen, nije mogao nositi svoj tim i grupa je na iznenađenje mnogih otišla u ruke Origena. Pametna macro igra i fantastični Xpeke su nosili svoj tim do potrebne 4 pobjede, no KT je uzeo prvo mjesto. Ima li Origen još iznenađenja moramo tek vidjeti, jer nakon loše dvije partije protiv KT-a i LGD-a upitne su i njihove pobjede protiv itekako dobre ekipe Flash Wolvesa u četvrtfinalu.

Grupa je završila:

1 KT Rolster

2 Origen

3 LGD

4 TSM

Postoje mnoge priče oko ovog prvenstva, od razočaranja u američki san, oproštaja legende TSM-a i League of Legends scene Dyrusa od profesionalne karijere, do povratka Xpekea među najbolje od najboljih i naravno rasta tajvanske scene gdje su An, Ziv, SwordArt, Steak i Maple itekako pokazali da posjeduju kvalitetu da budu najbolji.

Kako će se odigravati četvrtfinala tek ćemo vidjeti, no očigledno je da će biti itekako zanimljivo i da su ove ekipe u Londonu zaslužile biti među osam najboljih na svijetu.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.