Rat Queens – Preporuka za čitanje

Ljubitelji dobrog stripa i DnD avanture trebali bi potražiti novi strip na policama APM-a. Radi se o grafičkoj noveli za odrasle pod naslovom:

Sass & Sorcery (Rat Queens vol 1)

autora Kurtisa J. Wiebea i ilustratora Roca Upchurcha

rat-queens-vol-01-releases

Prvi svezak sadržava ukupno šest poglavlja uvoda u avanture četiri ubojite cure.

Betty, polutanke lopova koja dokazuje da se otrov zbilja čuva u malim bočicama.

Dee, pripadnice kulta obožavatelja božanstva lebdeće lignje u potrazi za iskonskim istinama

Hannah, opake vilenjakinje sa stavom i sumnjivom familijom

Violet, patuljčice koja odbija biti rob tradicije i brijala je svoju bradu prije nego je to postalo moderno među mladima.

rq

Opći dojam koji je sam autor želio ostaviti je nešto između Gospodara prstenova i Djeveruša. U izradi je sudjelovao i domaći autor Sjepan Šejić koji je rodom iz Vinkovaca. Prvi svezak je prošle godine nominiran za prestižnu nagradu Eisner (o kojoj ste mogli više saznati u našem prijašnjem postu OVDJE ), a ove godine je u utrci za nagradu Hugo u kategoriji za najbolju grafičku priču.

rat-queens-secrets

Priča i likovi premda smješteni u fantastičnom svijetu Tamnica i zmajeva odišu urbanim ritmom. Ovaj strip je primio pohvale LGBT zajednice i osvojio nagradu GLAAD Media Award za uspješan prikaz i karakterizaciju likova. Ovo nije strip za ljude ograničenih umova i mašte. Jezik avanturista nerijetko prelazi granice uobičajenog bontona.

841de6f7deed0134cab11ea71e66cef7

Moramo vas upozoriti da naše četiri junjakinje nisu bespomoćne dame već ratnice i oportunistice koje se ne boje zaprljati ruke trolovskom krvlju. Neće se sudržavati u barskim tučnjavama, češće će ih započinjati.

Screen-Shot-2013-09-26-at-2.18.55-PM

Od skromnih početaka ovaj strip je trebao biti projekt na Kickstarteru, ali ga je pred početak Kickstarter kampanje ugrabio urednik Image Comicsa koji namjerava izdavati dva sveska od po šest poglavlja godišnje. Po jedno poglavlje svaki mjesec. Heavy Metal Magazine i Pukeko Pictures najavili su prošle godine adaptaciju ovog stripa u polusatnu animiranu seriju.

Cosplay ludnica već je počela, a vas pozivamo da pročitate ovaj strip i podijelite svoje dojmove u komentarima 🙂

Rat-Queens-Hannah-costume-2-600x411 tumblr_ns6afzoF0z1tse85no1_500

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.