Coup

Vi ste glava obitelji u gradu-državi, u kojem je vlast slaba i korumpirana. Morate manipulirati, blefirati i podmićivati do uspjeha. Vaš je cilj uništiti utjecaj drugih obitelji, do toga da moraju bježati iz grada. Samo će jedna obitelj preživjeti…

U igri Coup želite ostati posljednji igrač sa utjecajem, dok vaš utjecaj predstavljaju karte likova licem nadolje.

Igrači počinju s dva novčića i dvije karte utjecaja – ili dva lika s licem nadolje; špil se sastoji od 15 karata sa po tri kopije svakog od pet likova, a svaki sa svojim posebnim vještinama:

  • Vojvoda: Uzme tri novčića iz blagajne. Blokira inozemnu pomoć.
  • Ubojica: Plati tri novčića i pokuša ubiti nečiji utjecaj.
  • Grofica: Blokira ubojicu kada mu je meta njezin vlasnik.
  • Kapetan: Ukrade dva novčića od drugog igrača odnosno blokira krađu od vlasnika Kapetana.
  • Ambasador: Vuče dvije karte utjecaja iz Vlasti (špila), bira koje će zadržati  od svojih likova te vrati dvije karte u špil. Blokira krađu od vlasnika Ambasadora.

Tijekom poteza igrači mogu, bez obzira koje likove imaju, napraviti jednu od ovih akcija:

  • Prihod: Uzmu jedan novčić iz blagajne.
  • Inozemna pomoć: Uzmu dva novčića iz blagajne.
  • Državni udar: Plate sedam novčića i natjeraju jednog igrača da izgubi utjecaj odnosno jedan igrač mora izbaciti kartu iz ruke. Ako igrači posjeduju 10 novčića moraju napraviti Državni udar.

Kada radite jednu od akcija koju likovi posjeduju kao vještine – možda aktivno za vrijeme svoga kruga ili defanzivno kao reakcija na tuđe akcije – ta je akcija automatski uspješna osim ako vas neki protivnik ne izazove. U tom slučaju, ako ne želite pokazati pravog lika (ili ga nemate), gubite utjecaj, te šaljete jednog od svojih likova s licem nagore izvan igre. Likovi koji su licem nagore ne mogu više biti korišteni, a ako su vaša oba lika izvan igre, ispali ste iz igre.

Ako pak posjedujete upitnog lika, protivnik koji vas je izazvao gubi utjecaj, te tada umještate upitnog liak u špil i vučete novog.

Posljednji igrač s utjecajem pobjeđuje!

Novi i opcionalni lik koji je naknadno dodan je Inkvizitor (on je trenutno dodan samo u Kickstarter verziji iz Indie Boards & Cards; u ostalim verzijama igre on se ne pojavljuje). Može biti korišten uz špil ili umjesto Ambasadora.

  • Inkvizitor: Vučete jednu kartu iz špila i potom vraćate jednu kartu u špil. ILI Natjerajte protivnika da vam pokaže jedan utjecaj. Ako želite, možete ih potom natjerati da zamjene tu kartu sa novom iz špila. Blokira krađu od vas.

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.