Osječka scena nekada…

Malo povijesti nikada ne škodi, a posebno kada govorimo o povijesti znanstvene fantastike i fantazije u Osijeku. Jedan od bitnih dijelova te povijesti je i način komunikacije između članova, udruga, udaljenih istomišljenika ili pak publike željne alternativnog sadržaja. Tu dolazimo do fanzina koji su besplatne inačice časopisa i koji su najčešće glasilo neke udruge ili pojedinaca.

 

Nekada davno entuzijasti u Osijeku odlučili su krenuti mimo struje toga vremena i napravili su nekoliko stvari koje su sada dio povijesti, ne samo osječke scene nego i hrvatskog fandoma koje bi ljubitelji znanstvene fantastike i fantazije svakako trebali prolistati i pogledati.

Via Galactica bila je prvi digitalni fanzin u Hrvatskoj, koji je nadahnuo mnoge na hvatanje koraka s vremenom i tehnologijom. U to vrijeme je on izlazio kao glasilo Udruge Gaia, no nažalost s vremenom je nestao. U njemu se nalaze mnogi tekstovi koji nigdje drugdje nisu izašli i koji su bili djela autora diljem svijeta, a ne samo Hrvatske.

Ovdje je isječak njihovog opisa tih davnih devedesetih:

”Ljubitelji science fictiona i fantasya: ZBOR! Napokon su otvorene stranice posvećene isključivo vama. Via Galactica je smišljena da bude najbolja prezentacija Osječke udruge ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije “Gaia” i njihovog fanzina “Via Galactica”.

Otkada se ugasio časopis Sirius, a Futura se još nije osnovala, cijeli se SF fandom prebacio na pisanje i izradu fanzina. Fanzin je bio statusni simbol svake udruge ljubitelja SF-a. Via Galactica je sigurno jedan od najboljih (ne vrijeđamo time ostale) jer se nije zasnovala samo na vijestima nego je pokušala objavljivati recenzije filmova i priča, pa čak i cijele priče domaćih autora. Time je skupila mnoštvo pozitivnih bodova kod ljubitelja SF-a ne samo u Osijeku već u cijeloj Hrvatskoj.”

Drugi veliki projekt osječke scene je bio The Void koji je intelektualno vlasništvo idejnog tvorca Maria Pastuovića i koji je uz jako maleni broj suradnika uspio napraviti možda i najbolji fanzin toga vremena i definitivno najveći sa 77 stranica za prvi broj i 106 stranica za drugi. S temom cyberpunka za prvi broj i natprirodne strave za drugi broj, obilježili su razdoblje u kojem je osječka scena počela gubiti dah i ovaj fanzin je predstavljao jedino svjetlo u mraku apokalipse.

S obzirom da surađujemo s ekipom koja je radila na The Voidu u Chat Noiru, možete vidjeti uz njihovo dopuštenje, i čitati oba broja The Void-a u našoj Digitalnoj Knjižnici!

Treći manji projekt no jednako zabavan za pogledati i poseban jer je bio prvi video podcast osječke scene je bila PrazninaTV koju je osmislio i vodio Boris Hrženjak. PrazninaTV je pokrivala ono što bi pokrivali inače fanzini no s jednom dozom nove tehnologije i susretljivosti prema publici. Dostupnost je bila osigurana jer se moglo gledati preko stranica na web-u i odmah se moglo komentirati preko društvenih mreža.

Sada na obzoru novog poglavlja osječke knjige znanstvene fantastike i fantazije moramo se osvrnuti na prošlost i naučiti na greškama, no i na dobrim stvarima naših prethodnika koji će ostati zauvijek zapisani kao osobe čiji je rad učinio ovaj grad i Hrvatsku živima.

Posebno bih se osvrnuo na to da je sav ovaj rad bio volonterski, potpuno besplatan i samo veliki trud, napor pojedinaca i njihova tvrdoglavost je dovela do toga da postanu dio ove povijesti. Stoga nama jedino preostaje nastaviti njihovim koracimo i ponovno učiniti našu osječku scenu zanimljivom i vrijednom pogleda.