Igra na dan – Ganymede

Ganymede

Posljednja igra koju smo vam odlučili predstaviti ovoga kolovoza inspirirana je serijom knjiga, odnosno adaptacijom istih u televizijsku seriju, a za razliku od ostalih igara o kojima smo pričali ovaj tjedan, radi se isključivo o nadahnuću dizajnera i vizuali nisu direktno povezani s navedenom serijom knjiga odnosno televizijskom serijom.  Radi se o igri Ganymede i serijalu knjiga The Expanse koja je poslužila kao inspiracija za igru. Tema je znanstveno fantastična i futuristička jer opisuje budućnost u kojoj su se ljudi nastanili na drugim planetima i nebeskim tijelima u Sunčevom sustavu.

Knjige iz serijala The Expanse, ili u prijevodu Prostranstvo, na hrvatski je prevela i priredila izdavačka kuća Hangar 7. Za sada su prevedena prva dva nastavka, dok je najnoviji osmi nastavak na engleskom Tiamat’s Wrath najavljen za sljedeću godinu. Autori ovoga popularnog serijala knjiga su Daniel Abraham i Ty Franck koji pišu zajedno pod pseudonimom James S. A. Corey. Televizijska serija koja je originalno počela s prikazivanjem na američkoj mreži programa Syfy Network od sljedeće sezone na opću radost gledatelja diljem svijeta prelazi na Netflix. Postojeće tri sezone možete popratiti na Netflixu dok se četvrta očekuje slijedeće godine.

Od novonaseljenih mjesta ističu se planet Mars i skupina izgrađenih stanica za život u udaljenijim predijelima Sunčevog sustava. Ganimed je Jupiterov mjesec i deveto najveće nebesko tijelo u Sunčevom sustavu. U knjigama  je Ganimed jedno od najbitnijh mjesta radnje i izvor sukoba. Društvena igra Ganymede inspirirana je navedenim lokacijama. Cilj igre je prevesti koloniste sa Zemlje na Mars i s Marsa na postaju Ganymede, gdje ih čekaju posebni kolonizacijski brodovi. Postoje četiri vrste kolonista i razlikuju se po bojama. Prvi igrač koji uspije organizirati četiri broda za kolonizaciju pokreće kraj igre. Na kraju igre boduju se kolonizacijski brodovi i određene kombinacije kolonista te ugled igrača. Pobjednik je igrač s najviše bodova!

Ganymede

Mehanike igre temelje se na izgradnji strategija pomoću kartica i pločica pomoću kojih će igrači dobiti bolje bonuse za brži transport i ukrcaj kolonista. Igra je izuzetno dinamična i predviđeno vrijeme trajanja je od svega dvadesetak do četrdeset minuta. Igra je predviđena za igranje dva do četiri igrača, a preporučeni suigrači su nešto starija djeca i odrasli. Zbog jednostavnih mehanika i potpune jezične nezavisnosti igru će moći igrati i nešto mlađa publika nego što kutija igre navodi. Ganymede je proizvod francuske tvrtke simpatičnog naziva Sorry We Are French. Igru je osmislio koreanac Hope S. Hwang, dok je za dizajn i pomalo apstraktni vizualni identitet zaslužan Oliver Mootoo. Ganymede je ovogodišnji novitet i pravo malo blago od igre.

Broj igrača: 2- 4

Očekivano vrijeme igranja: od 20 do 40 minuta

Preporučeni suigrači: igra za djecu 14+ i odrasle

Ganymede – ploča igrača