Igra na dan – Clash of Cultures

Clash of Cultures

Igre koje imaju podlogu u stvarnim povijesnim događajima i nude igraču mogućnost stvaranja civilizacije i kulture po uzoru na stvarne događaje i osobe vrlo su popularna kategorija društvenih igara. Prepune povijesnih zanimljivosti i detalja, ove igre često su kompleksne i dugačke. Mehanike koje uključuju istraživanje i izgradnju često se suprotstavljaju strateškim ratovanjima i borbom za prevlast na ploči za igru. Civilizacijske simulacije, pa i cijele franšize poput Sid Meier’s Civilization uspješno su prelazile s raznih multimedijskih platformi u oblik društvenih igara još od 1991.

Clash of Cultures – ploča s tehnologijama

 

Clash of Cultures jedna je od kompleksnijih strateških igara simulacija civilizacije s povijesnim temeljima. Igrači mogu birati načine razvoja i rasta vlastite civilizacije te velikog broja strategija za pobjedu. Jedan od prijelomnih detalja ovakvih igara često je utjecaj ratnih jedinica i osvajanja na tijek igre. Clash of Cultures za razliku od svojeg popularnijeg klona ovu prepreku vrlo dobro prelazi.

Ono što originalnoj igri daje dodatni sadržaj je dodatak, koji je izašao dvije godine nakon originalne igre. Dodatak donosi varijaciju na početne mogućnosti igrača uvodeći konkretne civilizacije i povijesne ličnosti. Clash of Cultures nije igra koju ćete često vidjeti u igraonicama zbog same dužine igre i otežane mogućnosti kupnje. Cijena dodatka Clash of Cultures: Civilizations već je godinama u troznamenkastim brojevima i, s obzirom da je izdavač opovrgnuo sve glasine o ponovno izdavanju na tržište, očekuje se da će samo rasti.

Clash of Cultures je društvena igra izdana 2012. godine u produkciji američke tvrtke Z-Man Games. Za europsko tržište lokalizirana je na francuski i odnedavno na španjolski jezik. Dizajner igre je  Christian Marcussen, a namijenjena je igranju u dva do četiri igrača. Ploča je modularna i svaka igra je drugačija i ovisno o broju igrača postavlja se drugačije. Jedna od većih mana ove igre kada su u pitanju novi igrači je učenje strategija i samo trajanje, koje vam može oduzeti cijelo poslijepodne. Zbog razine kompleksnosti igra je namijenjena starijoj djeci 14+ i odraslima.

Broj igrača: 2-4

Očekivano vrijeme igranja: 2 do 4 sata

Preporučeni suigrači: igra za djecu 14+ i odrasle

Clash of Cultures – ploča za dva igrača

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.