Noć knjige 2018. u III. gimnaziji

Ovu Noć knjige obilježili smo izlaganjem na temu Klasici SF književnosti u III. gimnaziji u Osijeku. Da bismo približili knjige našoj mladoj publici, u školi smo se pojavili s velikom torbom punom knjiga. Neke knjige koje smo donijeli bile su posuđene iz Gradske i sveučilišne knjižnice, neke su za tu prigodu posudili članovi kluba, a neke su dio naše klupske knjižnice. Bilo je tu knjiga na engleskom i knjiga na hrvatskom u novijim i starijim izdanjima.

Ono što je trebao biti popis od deset knjiga malo smo proširili da bismo obuhvatili još jednu, čineći tako ukupno jedanaest različitih knjiga i serijala knjiga. Najstarija knjiga koju smo predstavili bila je Frankenstein ili Moderni Prometej autorice Mary Wollstonecraft Shelley, koja ove godine slavi dvjesto godina od izdavanja. Bilo je distopijskih i futurističkih romana, jedna zbirka i nekoliko dugačkih svemirskih saga.

Sveukupno smo na izlaganje donijeli i pokazali 35 knjiga nekih od najboljih romana znanstvene fantastike ikada napisanih. Toj brojci dodali smo i tri knjige koje smo uz pomoć naših sponzora Hangar 7 podijelili kao nagrade za kviz znanja i donirali školskoj knjižnici.

Nakon izlaganja i prezentacije knjiga koje je svatko iz publike mogao razgledati, održali smo kviz znanja od dvadeset pitanja s ponuđenim odgovorima. Prva nagrada bila je roman Buđenje Levijatana autora Jamesa S. A. Coreyja, dok je druga nagrada bila primjerak časopisa Sirius B. Knjiga koju smo donirali školskoj knjižnici bila je prigodno odabrana Samo igraj! autora Ivana Lutza, koji je prije našega izlaganja imao video konferenciju s učenicima.

Na kraju smo zahvalili na pažnji i pozvali sve prisutne da nam se pridruže na tjednim druženjima udruge i skorašnjoj konvenciji Olympos početkom svibnja.

 

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.