Igra na dan – Above and Below

Fantastični i bogati svjetovi u društvenim igrama nekada su djelo jednog autora, ali rijetko se dogodi da je jedan autor dovoljno talentiran da bi kvalitetno osmislio cijelu igru. Dizajner igara Ryan Laukat jedan je od rijetkih kojima to uspijeva. Najbolji primjer njegovog rada je društvena igra Above and Below iz 2015. godine. Osim što dizajnira igre, Ryan Laukat ih sam također i ilustrira. Kao što sam naziv igre govori, osim gradnje na površini, igrači također istražuju podzemne puteve ispod svoga naselja. Nakon uspjeha igre Above and Below, autor je 2017. godine izdao i svojevrsni nastavak ove igre pod nazivom Near and Far.

Da bi se lakše uživjeli u igru Above and Below, pravila za igru počinju malim stripovskim uratkom koji objašnjava priču u koju se igrači upuštaju. Above and Below je igra za dva do četiri igrača u kojoj se likovi okušavaju u gradnji novog doma i života . Sve se događa u jednom fantastičnom svijetu koji krije mnoga iznenađenja. Baš poput igre Tales of the Arabian Nights, i ovdje imamo knjigu priča kojima igrači grade svoju avanturu. Međutim, osim dimenzije pričanja priča, u prvom planu je mehanika gradnje zgrada i kuća za likove, kojima igrači upravljaju. Osim nadmetanja za ponuđene likove i zgrade, interakcija među igračima je smanjena na minimum i svatko odvojeno gradi svoje malo naselje.

Ova igra mješavina je više mehanizama poput sakupljanja setova, istraživanja i pričanja priča, gradnje i bacanja kockica. Svi ovi mehanizmi vješto su povezani pozadinskom pričom i temom preživljavanja i gradnje. Fantastični elementi i bića podzemlja variraju od smiješnih i svakidašnjih do misterioznih i čudnih. Igra je po izlasku bila nominirana u više kategorija za razne nagrade, osobito Golden Geek. Preporuča se igra u barem tri ili četiri igrača, a očekivano vrijeme trajanje igre je oko sat i pol. Ciljana publika su starija djeca od deset godina na više i naravno odrasli.

Broj igrača: 2-4

Očekivano vrijeme igranja: oko sat i pol

Preporučeni suigrači: igra za djecu 10+ i odrasle

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.