Igra na dan – Survive! Escape from Atlantis

Drugi tjedan kolovoza obilježavamo avanturističkim igrama koje pred igrače stavljaju niz prepreka i opasnosti. Prva igra koju ćemo predstaviti u ovom tjednu je Survive! Escape from Atlantis originalno zamišljena još davne 1982. godine pod naslovom Survive! Za razliku od mnogih igara koje nisu mogle odoljeti zubu vremena, ova igra je doživjela ponovno izdavanje nakon trideset godina i ponovno zasjala na stolovima mnogih igrača.

U igri Survive! Escape from Atlantis svaki igrač ima deset figurica koje mora brodovima prevesti na sigurno s otoka koji polako tone u opasno more. Sigurnost predstavljaju kutovi igraće ploče na kojima se nalazi kopno. Svaka figurica ima vrijednost od jedan do šest koja je označena s njezine donje strane. Igrači prilikom početnog postavljanja figurica na ploču trebaju pokušati zapamtiti koja figurica koliko vrijedi, jer nakon početnog postavljanja igrači više ne smiju provjeravati koja je koja do samog kraja igre. Otok se sastoji od tri vrste heksagonalnih pločica: pješčanih, šumskih i planinskih. Svaki igrač u svome krugu miče iz igre jednu od pločica otoka, počevši od pješčanih, zatim šumskih i na kraju planinskih pločicama. Pločice su izrađene od kvalitetnog kartona i razilkuju se u debljini, s time da su planinske pločice najdeblje i tako se uzdižu iznad ostalih oponašajući otok. Osim morskih pasa, kitova, virova i oluja, u igri se pojavljuju i morska čudovišta.

Svaki krug igrač, osim uklanjanja pločice i pomicanja svojih figurica za tri mjesta, također baca i kockice kojima se pomiču čudovišta, brodovi ili pak dobronamjerni dupini. Pločice se uklanjaju dok se ne okrene pločica sa slikom vulkana, nakon čega igra završava i igrač čije spašene figurice vrijede najviše bodova je pobjednik. Igra nudi puno prigoda za interakciju među igračima pomoću povlačenja čudovišta u njihovom smjeru, zauzimanja brodova i potapanja pločica na kojima se nalaze figurica protivnika. Igra je namijenjena igranju dva do četiri igrača, dok se preporuča igranje u maksimalnom broju igrača. Očekivano trajanje je oko sat vremena, a ciljana publika su djeca od osam godina na više i odrasli. Ovo je zabavna obiteljska igra koja već desetljećima osvaja igrače.

Broj igrača: 2-4

Očekivano vrijeme igranja: oko 1 sat

Preporučeni suigrači: obiteljska igra za djecu 8+ i odrasle