Izazov – Posljednja knjiga nekog serijala

Predstavljamo posljednju kategoriju našeg knjižnog izazova – Posljednja knjiga nekog serijala

Za neke čitanje posljednje knjige u serijalu predstavlja završetak prekrasne avanture. Oni drugi pak ne mogu se oteti melankoliji kraja i tugi razdvajanja od dragih likova. U fantastičnim serijalima česta je pojava dugo čekanje i neizvjesnost slijedećeg nastavka. Mnoge prožima onaj osjećaj ljutnje na pisce koji nikako da napišu sljedeću knjigu. Jedna od najisčekivanijih knjiga sigurno je sljedeći nastavak serijala Pjesma leda i vatre od čijeg je petog nastavka prošlo skoro pet godina!

I dok čekate nastavke dragih vam i poznatih fantastičnih serijala knjiga, odlučili smo vam skrenuti pažnju na neke književne serijale koji su vam dostupni u cijelosti. Dakle, evo nekoliko serijala čiju posljednju knjigu možete pročitati.

 

Serijal Fionvarska tapiserija jedna je od rijetkih fantastičnih serjala koji su u potpunosti prevedeni na hrvatski. Posljednja knjiga ove trilogije kanadskog autora Guya Gavriela Kaya zove se Najmračniji put. Radi se o jednom od prvih uradaka navedeng autora. Godine 1974. Guy Gavriel Kay preselio se u Oxford kako bi pomagao u pripremi izdavanja legendarnog Tolikenovog Silmarilliona. Točno deset godina nakon toga izlazi njegova prva knjiga Stablo ljeta – prva knjiga serijala Fionvarska tapiserija. Mnogi ljubitelji drže da je Fionvarska tapiserija zapravo djelo kojim je Guy Gavriel Kay odao počast jednom od velikana fantastične literature.

Ovo je savršen izbor za sve ljubitelje fantazije s povijesnim i kulturološkim detaljima. Serijal Fionvarska tapiserija možete četati na hrvatskom u izdanju Algoritma.

Amberske kronike američkog pisca Rogera Zelaznyja serijal je od deset nastavaka koji su izlazili tijekom dvadeset godina. Kronike su podijeljene na dva dijela od po pet knjiga prema dvama nositeljima radnje – Corwinu i njegovom sinu Merlinu. Kronike bilježe priču u dva svijeta i svemu što leži između. Premda na prvi pogled fantazijska priča u stilu tradicionalnog “high fantasy” žanra, čitatelje će možda iznenaditi da u metafizici svijeta koji je autor zamislio postoji i nama poznata Zemlja koja je samo jedan od paralelnih svjetova. Ovaj serijal zadovoljiti će i najizbirljivije čitatelje svojim karakterističnim likovima i maštovitim svjetovima.

Serijal Amberske kronike na engleskom jeziku dostupan je u jedinstvenom izdanju, dok je na hrvatskom jeziku preveden u deset pojedinačnih knjiga. Posljednja knjiga zove se Princ Kaosa, a možete ju čitati u izdanju Izvora.

Njegove tamne tvari je trilogija britanskog autora Philipa Pullmana. Originalno izdavana od sredine do kraja devedesetih godina, ova trilogija, premda hvaljena i priznavana mnogim nagradama, podigla je dosta prašine. Priča prati odrastanje dvaju likova –  Lyrae Belacquae i Willa Parryja. Uz fantastične prikaze vještica i oklopljenih polarnih medvjeda, teme uključuju i dubokoumne ideje s polja fizike, filozofije i teologije. Najviše kritika ova serija knjiga dobila je zbog navoda da prikazuje kršćanstvo i religiju u negativnom svjetlu. Prva knjiga Zlatni kompas izašla je u američkom izdanju pod naslovom Polarna svjetlost. Neka američka izdanja cenzurirana su zbog prikaza otkrivanja vlastite seksualnosti.

Treća i posljednja knjiga zove se Jantarni dalekozor, a izašla je u dva izdanja na hrvatskom jeziku. Prvo izdanje s originalnom ilustracijom, dok je drugo s filmskom naslovnicom. Oba izdanja je prevela i priredila izdavačka kuća SysPrint.

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom romanu koji je posljednja knjiga nekog fantastičnog serijala.

S ovim posljednjim dijelom vodiča kroz naš Knjižni izazov pozdravljamo vas i još jednom pozivamo da nam se javite s prijedlozima i komentarima na fantastične knjige koje čitate.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr

 

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.