Recenzija – Half Bad trilogija

Kada je prvi puta izašla knjiga Tama u meni u svibnju prije točno dvije godine nisam bila posebno privučena marketinškim pothvatima promocije. Uvijek nekako više volim manje eksponirane i manje poznate knjige koje, umjesto da puno obećavaju, uvijek zapravo iznenade. Čitanje tako postaje iskustvo otkrivanja neke dobro čuvane tajne koju je autor namijenio čitatelju. Iz tih razloga teško mi je preporučiti knjigu za čitanje – ne volim ono što svi vole i duboko vjerujem kako je čitanje zapravo osobno iskustvo koje je teško podijeliti ili pak objasniti nekome tko nije strastveni čitatelj.

Vratimo se mi onim marketinškim pothvatima za knjigu Tama u meni.

Za knjigu koja nije dio filmske franšize ili pak djelo dugogodišnje međunarodno aktivnog pisca koji ima svoju profiliranu publiku, u promociju knjige Tama u meni prije dvije godine utrošeno je izuzetno puno truda. Po knjižarama je u izlozima prije samog izlaska knjige kao dio promotivne kampanje bio izložen primjerak knjige praznih stranica i originalnom naslovnicom. U većim knjižarama takav rekvizit stajao je u raznim verzijama ptičje krletke koja je simbolizirala nedaće glavnog lika. U Zagrebu je na dan izlaska u sklopu promocije ispred hotela Dubrovnik bio održan poseban pereformans sa živim glumcem u kavezu!

Promotivni plakat s natpisom “Nitko ga ne želi…” i dečko u kavezu

U retrospekciji sada mi je žao što mi je trebalo toliko dugo da se uhvatim ovog serijala i što nisam na vrijeme bila upućena u sve promo aktivnosti za knjigu Tama u meni. Ali ipak to što sam ju tek nedavno pročitala znači da sam mogla odmah pročitati i nastavak Divlje u meni na hrvatskom. Srećom baš prošli mjesec izašla je i posljednja knjiga trilogije Half Lost na engleskom. Ne samo da sam mogla bez većih prekida uživati u iščitavanju kompletne trilogije nego sam upravo to i napravila u manje od tjedan dana!

Autorica je na stranice knjiga prenijela svijet poput našeg i u njega dodala vještice. Vještice i vješci žive neopaženo među nama, sjede u školskim klupama pored vas ali opet imaju svoje tradicije i običaje. Ono s čime se prvo čitatelj susreće je isključiva podjela na Bijele i Crne vještice. Radnja cijelog serijala ispričana je iz prvog lica glavnog lika Nathana koji ne spada niti u Bijele niti u Crne.

Nathanov tijek misli na trenutke je duboko potresan i uvijek intenzivan. Nathan na teži način uči sve o tome kako je biti drugačiji u svijetu koji priznaje samo jedinke koje mogu stati u unaprijed određene kalupe i imaju točne nazive. Postojanje nekoga tko osporava ovakve podjele duboko će uzdrmati svijet vještica koje su navikle na očekivanu rutinu. Upravo kroz ovu izvanrednu situaciju, čitatelji će upoznati kulturološke zanimljivosti vještica kao jedne humanoidne vrste različite od običnih ljudi čak i na biološkoj razini.

Prva knjiga je bila uznemirujuće štivo i vrlo je dobro dočaran položaj mlade osobe koja se ne snalazi u procesu odrastanja iz djeteta u odraslu osobu. Anksioznost i neizvjesnost stalni su Nathanovi pratitelji. U drugoj knjizi dolazi do kulminacije napetosti i sukob između Bijelih i Crnih prerasta u gerilski rat. Treća knjiga nastavlja odražavati neizvjesnost budućnosti i važnost vlastitih životnih odabira.

Za mene je cijela trilogija zapravo priča o odrastanju u jednom neprijateljskom okruženju s naglaskom na snagu vlastitih životnih odabira. Neke poruke o predrasudama i životnim izborima vrlo jasno odjekuju na stranicama.

Život nije podjela na crno i bijelo.

Nije sve što je dobro uvijek pravedno.

Nije sve što je loše uvijek zlo.

Zbog intenziteta i brzine kojom sam proletjela kroz ove knjige očekuje me ponovno čitanje i guštanje u razmišljanju kroz filozofska i efemerna pitanja o životu, dobru, zlu, sreći…

Za one koji budu željeli više obavljene su dvije novele na engleskom jeziku: Half Lies i Half Truths

Svidjelo mi se: domišljatost autorice pri korištenju psovki (umjesto vulgarnih izraza ona se koristi narativnim prikazom), glavni lik za kojeg sam navijala kroz knjigu, emotivno putovanje (bilo je i suza i smijeha), radnja se odvija kroz cijelu Europu (za razliku od većine sličnih uniformiranih romana u kojima je mjesto radnje pretežito neki dio Amerike), fantastični i maštoviti elementi vezani za vještice, mnogobrojniji ženski likovi

Nije mi se svidjelo: ne pronalazim komplet cijele trilogije u lijepom izdanju kojeg mogu čitati iznova i diviti mu se na polici *o.o*

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.