Izazov – Strip ili grafička novela

Predstavljamo sljedeću kategoriju našeg knjižnog izazova – Strip ili grafička novela

Kao mali predah od napornog čitanja do sada nudimo kategoriju stripa odnosno grafičke novele. U zadnjih par godina na hrvatski je prevedeno dosta dobrih stripovskih uradaka pa smo vas željeli potaknuti da potražite koji u obližnjoj knjižari ili knjižnici. Stripovski junaci poput Batmana, Supermana, Ironmana te mnogih drugih svake godine dominiraju filmskim platnima i sve su češća pojava.

Evo nekoliko prijedloga kojima biste mogli popuniti ovu kategoriju.

Ove godina u kina nam dolazi film Suicide Squad ili u hrvatskom prijevodu Odred otpisanih, nastao prema stripu i s mnoštvom zanimljivih glumaca. Likovi su redom antijunaci i negativci iz raznih stripova DC-evog svijeta. Pozivamo vas da potražite strip i malo bolje proučite grupicu odabranih antijunaka koji spletom okolnosti završavaju obavljajući tajne misije i zadatke s kojih nitko ne očekuje da se vrate. Budući da su likovi smješteni u ulogu cannon foddera, postava se od izdanja do izdanja ponešto mijenja i neki jednostavno ne prežive. Pripremite se na mnogo obrata, opasnosti, eksplozija i slabe šanse za preživljavanje.

Neke od raskošnijih primjera devete umjetnosti upotpunjavaju djela Alexandra Jodorowskog. Priča je počela puno prije – početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća stripom Inkal i prvom pojavom lika Metabaruna. Ova originalna mješavina svemirske opere i grčkih tragedija s likovima većim od života neće vas ostaviti ravnodušnima. U našoj preporuci možete saznati sve o generacijama legendarnih galaktičkih ratnika. Ukupno osam albuma koji su kod nas prevedeni u dvije knjige u izdanju Naklade Fibra.

Trenutno u najavi za skori prijevod na hrvatski i dugogodišnji favorit ljubitelja dobre priče posvuda, Bajke odnosno u originalu Fables. Svijet je to u kojem su svi likovi iz bajke živi i borave među nama u izgnastvu. Iz njihovih kraljevstava protjerala ih je misteriozna sila. Što je bajka poznatija, to su likovi moćniji, međutim njihova asimilacija u tajni suživot s običnim ljudima u njihovom običnom svijetu kompliciranija je nego što očekuju…

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekom dobrom stripu ili grafičkoj noveli.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za bajku prepričanu na malo drugačiji način.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr