Izazov – Prva knjiga nekog autora

Predstavljamo drugu kategoriju našeg knjižnog izazova – prva knjiga nekog autora.

Ovu kategoriju možete popuniti prvim uratkom svog najdražeg autora ili možda djelom nekog legendarnog autora spekulativne fikcije. Prva knjiga nekog autora prvi je objavljeni zapis o putovanju u neke nove svijetove. Neovisno o tome jeste li prvi puta čitali nekog autora ili ste dobro znani gost u njegovim unverzumima, prvi iskorak u neki novi svijet obično je dobar pokazatelj što možemo očekivati u budućim literarnim ostvarenjima.

Budući da smo prošlog puta predstavljali knjige koje izlaze u 2016. godini, ovog puta odlučili smo da ćemo se za ovu kategoriju vratiti na neke dobro poznate autore na polju fantastične literature.

Vremenski stroj

H. G. Wells (1895)

Iako se zasniva na njegovoj vlastitoj kratkoj priči The Chronic Argonauts objavljenoj u studentskim novinama davne 1888. godine, za prvo izdano djelo Herberta Georgea Wellsa slovi roman Vremenski stroj izdan 1895. Budući da se radi o jednom od otaca spekulativne fikcije, uz bok Julesu Vernu, ovo bi mogla biti savršena prilika da se uhvatite čitanja ovog kapitalnog djela.

Carrie

Stephen King (1974)

Jedan od vodećih autora današnjice čija su djela prevođena na mnoge jezike i obrađivana na neke zbilja fantastične načine. Carrie je prvi objavljeni roman Stephena Kinga koji je obilježio žanr horrora i strave za naraštaje čitatelja. I dok je navedeni roman priča o jednoj posebnoj djevojci, prvo izdanje bio je poseban uvod u impresivnu bibliografiju autora koji je nakon godina uspješnog pisanja, da bi odagnao sumnje u svoj talent, pisao pod pseudonimima i opet dokazao svoju kvalitetu. Ako se odlučite pročitati ovaj roman, odlučit ćete se za djelo koje je već sredinom sedamdesetih potegnulo pitanje o američkom načinu života i ljudskom povezivanju u onim najranjivijim godinama – i sve to na jedan mračniji i krvaviji način.

Harry Potter i Kamen mudraca

J. K. Rowling (1997)

Ovo je roman zbog kojeg su čitatelji jedno cijelo desetljeće iščekivali nastavke u dugačkim redovima ispred knjižara diljem svijeta. Ovo je knjiga zbog koje su i hrvatski čitatelji stajali u redu na ponoćnim prodajama u odabranim gradovima. Dječja knjiga zbog koje su autoriteti vodećih svjetskih religija pisali kritike i komentare o utjecaju dotične na krhke duše djece i koja je bila iz raznih razloga zabranjivana diljem svijeta. To je nije spriječilo da bude prevedena na šezdeset i sedam jezika i bude proglašena najvažnijim proznim djelom na antičkom grčkom u zadnjih nekoliko stoljeća. Filmske ekranizacije ste mogli izbjeći samo ako ste većinu svoga života proveli živjeći u špilji na pustom otoku bez kontakta s civilizacijom. Dakle, zamahnite štapićima, udobno se smjestite i neka čarolija počne!

Još jednom napominjemo da je redoslijed čitanja proizvoljan i odabir nekog od navedenih prijedloga nije nužan. Dapače, veselit će nas ako s nama podijelite dojmove o nekoj knjizi koja je obilježila početak rada jednog fantastičnog autora.

Do čitanja sljedeći tjedan, kada ćemo vam pokušati približiti sljedeću kategoriju Izazova s nekoliko mogućih primjera za knjigu koja je izašla samo u elektroničkom obliku.

^0A1E8580C2560FB2984050303E83D80E87ECA22E4D61EA94CC^pimgpsh_fullsize_distr

About Ana Bortić

Iz Osijeka, volim igre i knjige.
Bookmark the permalink.