LARP

Što je to LARP?

Live Action Role Play na engleskom ili uživo akcijsko igranje uloga. Točniji opis ovakvih aktivnosti vrlo je blizak igračima roleplaying igara ili igara s papirom i olovkom u kojima se oni uživljavaju u uloge likova iz različitih svjetova ili vremena. Ponekad su ti likovi fantazijski, poput vilenjaka iz Gospodara prstenova, a ponekad su vampiri iz knjiga Anne Rice.

Možemo se vratiti na prijašnje članke iz kategorije olovke i papira da bismo do kraja razjasnili što je igranje uloga, kako je nastalo i kako se razvijalo.

Što je to igranje sa papirom i olovkom? Dungeons and Dragons Povijest Dungeons and Dragonsa Zaboravljena Kraljevstva PathfinderVenture Lieutenant Joe

Vampire: The Masquerade Call of Cthulhu Fireborn Shadowrun

No, LARP je zaista drugačije iskustvo, puno otkrivenije i slobodnije te više se radi o tome da igrači vode svoju priču sami, bez puno dodatnih elemenata i nadzora koji je inače prisutan u roleplay igrama. LARP je posebno iskustvo za sve koji su ga probali, a topla je preporuka svima koji su ikada zaigrali neki roleplay da probaju igrati i LARP. Pretpostavka je da ste do sada škicnuli na članke koje sam vam linkao pa ću prijeći na opis LARP zajednice.

Tko to igra?

LARP zajednica u svijetu je velika. U Europi, posebno u Njemačkoj, takva vrsta druženja je obiteljska zabava i možete pronaći brdo filmića o njihovim ludima provodima i bitkama u kojima sudjeluju tisuće ljudi. Amerikanci su više podijeljeni na sustave, među kojima je možda i najpoznatiji Amtgard. No, može biti apsolutno o bilo čemu. U Hrvatskoj se organizira od klasičnog fantazijskog, znanstveno fantastičnog, apokaliptičnog do steampunka.

Ima li toga kod nas?

Hrvatska ima stranicu o LARP-aktivnostima imena LARP Hrvatska. Stranica je puna informacija o LARP aktivnostima i samim LARP sustavima i možete pogledati u detalje gdje su se igrali LARP događaji i tko ih je organizirao. Nažalost od 2013. stranica nije obnavljanja sa sadržajem, no još uvijek je jako korisna. Zbog količine informacija na toj stranici za sada neću detaljno o svim Udrugama koje organiziraju LARP događaje.

Mislim, u Osijeku?

Što se tiče Osijeka i LARP aktivnosti, tu se nalazi podosta informacija koje su bitne i možemo slobodno reći da je jedno vrijeme Osijek bio oaza LARP događaja.

Krenut ćemo s glavnim organizatorima LARP događaja, Udrugom GAIA, koja je u svoje vrijeme organizirala zavidne LARP događaje i na kojima su se uz Amtgard pravila redovito svi dobro zabavljali i moglo se vidjeti kako izgleda jedan zaista dobar fantasy LARP.

U isto vrijeme sredinom 2000. počeli su razni entuzijasti sa svojim LARP aktivnostima, pa ćemo spomenuti samo Vampire: The Masquerade, World of Darkness i Call of Cthulhu, svaki svojeg posebnog ugođaja, a najviše svjedoči popularnosti LARP aktivnosti, posjet jednog Vampire LARP događaja u kojem je sudjelovalo preko 50 sudionika.

Gdje je stalo i hoće bit toga još?

Sada kada je LARP pomalo strana i zaboravljena riječ na ovim prostorima, Klub Titan Atlas sa svojim partnerima pokušava ponovno oživjeti tu scenu i uz pomoć Miroslava Wranke uskoro ćemo svjedočiti predavanju i izvedbi Mafia LARP sustava.

Uskoro ćemo podijeliti još informacija i detalja o LARP aktivnostima u gradu Osijeku i dalje. No ukratko, planiramo nekoliko događaja koji bi bili na godišnjoj bazi.

 

About Slaven Karakaš

Pišem o svemu, a u slobodno vrijeme pišem i pripremam priče, avanture i sustave za igranje, ponekad osmislim i pokoju igru na ploči. Obožavam duga noćna raidanja i LoLanje do jutra ;)
Bookmark the permalink.